torstai 27. kesäkuuta 2013

Koneen kyydissä kesälomalle

24.6.2013 Primus Talli
Maiju - r. Konsta

Syksyisen palautelapun täyttäminen tuli taas yhtä pykälää helpommaksi tämän tunnin myötä: Primuksen uusin tulokas Rocciccone eli Konsta nimittäin lunasti paikan toiveratsujen listalla samantien. Lulu oli kouluradan ratsastuskurssilla, joten minä pääsin tämän varsinaisen opetusmestarin kyytiin. Konsta on 15-vuotias kauniin sopusuhtainen FWB-ruuna, joka on kolutettu vaB-tasolle - ei siis mikään turha tuntihevonen!

Konsta oli jo edellisellä tunnilla, jossa se teki moitteettoman näköiesti avot ja sulut. Vaikka vasta nyt näin pari viikkoa tallilla olleen ruunan ensimmäisen kerran liikkeessä, olin ehtinyt jo lukea kommentteja sen vaikeista askeleista. Maiju antoi ohjeeksi napakat avut ja sitten jalat irti, muutoin Konsta kuulemma hyytyy. Jos on jalkojen lähellä pitäminen ollut haaste Lulun kanssa, niin tämä jalan irroittaminen on minulle vielä haastavampaa. Hyvää treeniä oli siis luvassa!

Aivan aluksi en tosiaan ratsastanut Konstaa riittävästi eten ja riittävän nopeaksi avuilleni. Sorruin taas perisyntiini, eli liian varovaiseen ratsastukseen vieraalla hevosella. Lisäksi koitin pitää ruunan hieman liian lyhyenä. Maiju sanoi, että sen kaula on pitkä, ja käski tuomaan kättä hieman eteen. Toivuinkin varovaisuudestani ennätysnopeasti, sillä kaikesta huomasi, että allani on todellinen laatupeli. Ihan ensin veryttelimme käynnissä tehden kulmiin voltit. Maiju neuvoi käyttämään rohkeasti raippaa niin, että irroitan oikein korostetusti jalat kyljistä. Tämä toimi erinomaisesti, ja Konsta alkoi liikkua itsekseen.

Lopullisesti kone käynnistyi kevyessä ravissa, jota menimme pääosin suurella ympyrällä. Laukkaa sai ratsastaa enemmän, jotta se ei jäänyt keinuhevoslaukaksi. Konstan liikkeet olivat tosiaan aika suuret, mutta älyttömän pehmeät ja joustavat, etenkin laukassa. Siellä olisi voinut nautiskella vaikka kuinka kauan, mutta Maiju patisti meidät laukanvaihtopuuhiin. Teimme saman kuvion kuin viime viikolla, mutta ilman volttia ja vasempaan kierrokseen. Koska ura oli nyt vain kentän puolikkaan mittainen, sai suoristaa jo aiemmin kuin vasta uralla.

Nytkin ensimmäinen kerta meni pilalle. En ollut riittävän selvä vaihtoapujeni kanssa, ja Konsta jatkoi hienoa vastalaukkaa läpi lyhyen sivun. Laukka oli hieman löysää, joten seuraavalla kerralla naputtelin raipalla takajalkoja mukaan ja laskin laukan tahtia. En saanut Konstaa sulkutaivutuksessa uralle asti, mutta vaihdon se kyllä teki. Ja miltä se tuntuikaan! Joku ruunalla aiemmin ratsastunut kuvasi Konstan vaihtoja osuvasti "maailman makeimmiksi", ja voin täysin yhtyä tähän kommenttin. Konsta kokosi itseään niin voimakkaasti, että lähes pysähtyi, ja sitten oikein ponnisti vaihtoon. Se tosiaan tuntui makealta - etenkin kun vaihto ei ollut vahinko, vaan tuli minun pyynnöstäni, sillä onnistuimme nimittäin toisellakin kerralla.

Koska vaihdot tultiin jälleen yksitellen, ehti siinä odotellessa työstää hevosta itsenäisesti. Minä tein aika paljon harjoitusravia, kun Konsta alkoi tuntua niin mukavalta. Loppuravissa päästin sen sitten venyttelemään eteen ja alas. Loppukäynti tehtiin tallin ja tarhojen ympäri, sillä ponit olivat laitumella. Konsta kuikuili ympäristöään aika ahkerasti, kuten teki myös koko tunnin ajan, mikäli sitä ei pitänyt keskittyneenä työhön. Se ei kuitenkaan tuntunut yhtään siltä, että olisi ollut lähdössä johonkin. Kuikuilukin varmasti vähenee, kun ruuna tottuu uuteen asuinpaikkaansa. Pesuboksikin oli ensin hieman jännitävä, mutta ruunasta oikein näki, miten se rentoutui tajutessaan, että tämä onkin ihan tuttu juttu.

Konsta on kyllä nimensä veroinen kone, ja sen kyydissä oli hienoa lähteä kesälomalle. Toivottavasti pääsen jatkamaan sen kanssa elokuussa, kun normaalit tunnit pyörähtävät taas käyntiin. Sanonpahan taas kerran, miten mahtavaa on, että Primuksella pääsemme myös näin laadukkaiden hevosten selkään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti