sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Takaosan käännökset jatkuvat

23.5.2013 Primus Talli
Pirita - t. Lulu

Vaikka viime kerran ratsuni ei ollut Piritan alkuperäisen suunnitelman mukainen, jatkoin tälläkin kerralla Lululla. Mikäs siinä, tamma on edelleen yksi ehdottomista suosikeistani Primuksella, vaikka se on kaikkea muuta kuin sellainen, josta perinteisesti pidän. Lulu on kuitenkin niin opettavainen, että ratsastan sillä todella mielelläni.

Otin sen jälleen tallista, joten tiesin odottaa taas pientä höyryämistä. Käynnistä sain nyt kiinni heti paljon paremmin kuin viikkoa aiemmin. Osasin myödätä reilummin ja antaa Lulun tasapainottaa itseään hieman pidemmällä kaulalla. Siitä sain aikaiseksi myös ihan kivaa ravia, vaikka Piritan mukaa kaikki hieman himmailimme suotta. Minunkin pitäisi nyt jo ymmärtää toteuttaa paremmin sitä läpi kropan ratsastamista, sillä siten Lulun saa paljon nopeammin vetreäksi ja lämpimäksi. Suunnan muuttuessa laukan jälkeen uutena mutta toivottavasti tilapäisenä ongelmana olivat levottomat käteni, jotka Lulun kiihdytellessä eivät ankkuroituneetkaan tasaiseksi tuntumaksi vaan heiluivat miten sattuu tamman nykimisen tahdissa.

Olen oikein tyytyväinen Lulun alkulaukkaan, joka alkoi jälleen muistuttaa kunnon kolmitahtista laukkaa. Oikeastaan myös lopputunnin laukat onnistuvat hyvin, ja se olikin tällä kerralla selvästi helpoin askellajimme. Pystyin asettamaan ja aktivoimaan ulkoa ilman, että paketti hajosi.

Jatkoimme takaosan käännöksiä. Kokosimme käyntiä uralla, ja teimme siitä käännöksiä vuoden perään kumpaankin suuntaan. Lulun puoliero oli selvä käännöksissäkin, sillä vasemmalle kääntyminen oli täyttä tuskaa. Ensin en tajunnut lyhentää askelta riittävästi, ja sitten kun lyhensin, meinasi moottori sammua käännöksessä. Oikealle Lulu polki paljon tarmokkaammin. Edelleen Pirita joutuu kuitenkin joka kerta muistuttamaan, että takaosan käännöksessä hevosta käännetään sisäohjalla, ei johdeta. Kun muistin kääntää oikein, unohtuivat jalat helposti kokonaan, jolloin Lulu lähes pysähtyi.

Pirita katsoi kaikilta käännökset myös yksitellen siten, että tulimme keskihalkaisijalle, jossa teimme ensin käännöksen vasemmalle ja sitten oikealle. Jouduin auttamaan aika paljon raipalla vasemmalle, kun taas oikealle sujui helpommin. Tehtävän aikana sai tehdä itsenäisesti ravia, ja siinä koetin vain tehdä hallittuja voltteja pitääkseni höyryävän Lulun aisoissa.

Lopuksi kokoonnuimme pääty-ympyrälle harjoitusraviin tarkoituksena koota ravia. Askelpituuden piti lyhentyä ja takajalkojen alkaa polkea kunnolla rungon alle. Tämä oli hieman haastavaa Lululla, joka olisi mieluiten vain laukannut. Piti todella käyttää kaikkia mahdollisia apuja jaloista istunnan kautta pidätteisiin ja raippaan, jotta sain aktivoitua tamman takaosaa. Lopulta kuitenkin onnistuimme ihan hyvin, mutta kun sai taas pidentää, meinasi Lulu singota maatakiertävälle radalle. Olipa helpostus, kun siitä sai taas nostaa laukan!

Loppuravissa sitten teinkin vain isoa kahdeksikkoa, koska etenkin vasemmalle Lulu olisi mielellään pistellyt menemään sellaista vauhtia ettei paremmasta väliä. Tunti oli siis hieman kahtiajakoinen. Laukka oli hyvää, samoin käännökset oikealle ja kokoaminen, mutta raviosuuksissa ja käännöksissä vasemmalle oli haasteita.

Kuriositeettina mainittakoon, että tämän tunnin myöstä Lulusta tuli hevonen, jolla olen saanut eniten ratsataa Primuksella. Ihanalla Mirjalla ehdin ratsastaa 17 kertaa, kun tämä oli 18. kerta Lulun selässä. Ja jatkoa toivottavasti vielä seuraa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti