sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Kolmoissarja ja muita hurjia esteitä

20.5.2013 Primus Talli
Maiju - r. Goody

Maanantairyhmän kaksi viimeistä tuntia oli säästetty estejaksolle, ja tavoistani poiketen uskaltauduin mukaan. Maiju osasi viimeksikin hurjan hyvin aloittaa käytännössä aivan alkeista ja vaivihkaa muuttaa tehtävää niin, että lopulta hyppäsimme jo muutaman miniesteen peräkkäin. Tällä kerralla listassa ryhmämme kohdalla luki puomit, ja minulle oli jaettu uusi tuttavuus Ravel eli Goody.

Goody on suuri rautias jo hieman kokeneempi estepainotteinen ruuna, joka osallistuu Primuksella ihan vaativan tason esteryhmiin. Maiju oli selvästi jakanut meidän ryhmämme kokemattomille hyppääjille sellaiset hevoset, jotka osaavat tarvittaessa hoitaa homman ihan itse, ratsastajasta huolimatta.

Meitä ei ollut kuin neljä, joten tilaa maneesissa oli ruhtinaallisesti toisen ryhmän harjoitellessa kentällä. Saimme verrytellä aika itsenäisesti ensin käynnissä ja sitten ravissa. Aika pian Maiju nosti meidät kuitenkin jo ravissa ensin hieman etukenoon keventäen ja lopulta myös kevyeen istuntaan, mikä oudokseltaan kyllä taas pisti polttelemaan pohkeissa. Laukassa lisäsimme koko pitkän sivun mitalla, ja päädyissä ympyröillä hieman kokosimme esteistunnassa.

Goodylla kesti selvästi hetken aikaa vertyä, mutta kun se näki ensimmäiset kavaletit, ei enää raippaa tarvittu lainkaan. Ruuna liikkui minun taitoihini nähden juuri sopivasti: sitä ei tarvinnut juuri ratsastaa eteen mutta ei myöskään pidättää. Maiju sanoi, että sillä on hieman tapana innostua, ja muutaman kerran sainkin ottaa kevyitä puolipidätteitä ennen kavaletteja.  Goody pysyi kuitenkin hyvin käsissä, eikä sen pieni innostuminen haitannut lainkaan.

Aloitimme todellisella pehmeällä laskulla eli laukkaamalla yksittäin keskiympyrällä yhden kavaletin yli. Harjoittelimme katsetta ja oikean laukan rytmin löytymistä.

Sitten siirryimme suoralle linjalle, jossa oli kolme kavalettia. Tulimme ne ensin kevyessä ravissa, jotta ravia on helpompi rytmittää. Kun hevoset hoksasivat, mistä on kyse, teimme saman tehtävän kevyessä istunnassa.  Goody tuli ensin hieman löysästi, jolloin se ei venyttänyt askelta tarpeeksi. Sain ratsastaa sitä hieman pohkeella ohjaa vastaan, mikä meinasi kokonaan kavaletteja jännittäessä unohtua.

Lopulta tulimme saman tehtävän laukassa kevyessä istunnassa. Goody hieman epäonnistui ensimmäisellä kerralla ponnistuspaikan arvioinnissa, mutta Maiju sanoi että ei taatusti epäonnistu toiste. Nauroin, että ratsastajalta ei tule kyllä yhtään apuja, eikä Maijun mukaan tarvinnutkaan. No, Goody ei tosiaan epäonnistunut enää toista kertaa, ja minäkin aloin toistojen myötä hieman ymmärtää, mitä ennen kavalettia pitää tehdä auttaakseni ruunaa edes hieman.

Viimeiseksi Maiju pisti kolmannen kavaletin päälle toisen, ja nauroimme ratsastavamme lopuksi ihan oikean kolmossarjan! Sen tehtävän sainkin sitten tulla kahdeksi, sillä pidätin Goody liikaa ennen ensimmäistä kavalettia, minkä seurauksena suoritus ei ollut kovin tasapainoinen.

Ehdimme tehdä harjoitukset moneen kertaan, joten vaikka ne eivät olleet lainkaan vaativia, sai niistä kuitenkin taas itselle vähän tuntumaa esteratsastukseen. Maijulle kehuimme, että vaikka tämä on kauhean jännittävää tällaisille koulutuuppareille, samalla myös hurjan hauskaa. Maiju totesikin, että ainakin kaikilla on hymy huulilla, joten liikaa emme ainakaan jännitä. Hän lupasi, että ensi kerralla jatketaan yhtä vaativilla harjoituksilla, joten siihen on hyvä lopettaa tämän ryhmän osalta kevätkausi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti