perjantai 23. marraskuuta 2012

Jotain ihan muuta

21.11.2012 Primus Talli
Pirita - r. Ekku

Pirita oli lupaustensa mukaisesti pistänyt hevosjaon nyt kokonaan uusiksi, ja minullakin oli nyt jotain ihan muuta kuin mihin olen tottunut. Menin kesällä tulleella Exkurs-ruunalla, jota tallin sivuilla luonnehditaan upeaksi kouluhevosen aluksi. Kimo Ekku on syntynyt 2006, joten se on vasta kuusivuotias. Tuntitöiden ohessa Ekku on ilmeisesti Maijun koulutettavana ja tuoreimpien uutisten mukaan parivaljakko on käynyt Kottasin opissakin.

Olin jotenkin kuvitellut Ekun pieneksi, mutta se olikin ihan kunnon kokoinen hevonen, mitä nyt vähän kapea Attilan ja andaluusien jälkeen... Kun Pirita kuuli, etten ollut koskaan mennyt sillä aiemmin, hän kehui Ekkua miellyttäväksi ratsastaa, mutta laajaliikkeisenä hieman hitaaksi ja oikeaan kierrokseen haastavaksi. Ohjeena oli ratsastaa nopeammaksi ja pyöreälle kaulalle.

Se olikin sitten helpommin sanottu kuin tehty. Ekun käynti oli todella laajaa ja huojahtelevaa, ravi ehkä jonkin verran siedettävämpää luonnostaan. Laukassa piti mennä aika kovaa, että kaikki jalat seurasivat edes jotenkuten mukana. Koko tunnin ajan oli sellainen olo, että oikeaa ohjaa oli enemmän kädessä kuin vasenta, jonka huomasin usein roikkuvan aivan löysänä. Aina välillä laskin stoppareitakin, että sain ohjat saman pituisiksi. Silloin tuntui, että Ekku kulki kaula vasemmalle taipuneena. Puoliero oli siis aika suuri, ja koitin saada sinne vasempaan tuntumaa asettelemalla molempiin suuntiin. Välillä tuntuma olikin ihan hyvä, mutta sitten Ekku taas veti kovasti vastaan tai vaihtoehtoisesti tuli aivan tyhjäksi ja kaula rullalle. Tasaisuutta en tämän nuoren ruunan kanssa tavoittanut.

Tunnin tehtävissä onnistuimme silti ihan hyvin. Teimme ensin pohkeenväistöä käynnissä pitkän sivun ensimmäisestä kirjaimesta keskihalkaisijalle, josta jatkoimme suoraan lyhyelle sivulle. Kulman ratsastus ja suoristus sen jälkeen oli valmisteluna aivainasemassa, tavoitteena selvät ja ripeät ristiaskeleet. Suunnan muutoksen jälkeen jäivät ikään kuin samat avut päälle ja jatkoimme pitkät sivut avotaivutuksessa ensin käynnissä ja sitten ravissa. Oikeaan kierrokseen vielä kevensin, vasempaan istuin jo alas, kun Ekku oli paremmin hallinnassa.

Pirita summasinkin, että teimme hyvät avotaivutukset ja muutenkin joukossa oli hyviä pätkiä. Meno olisi tosiaan voinut olla tasapainoisempaa eli vähän vähemmän mutkittelevaa. Ehkä nuoruus näkyy siinä, että ruuna vaatisi paljon tukea ratsastajalta, enkä ainakaan vielä tällä kerralla sitä osannut aivan oikein antaa. Joku ihan osuvasti Primusseuran Facebook-ryhmässä totesi, että Ekku on vähän kuin Ritva valepuvussa nimenomaan tuon suutuntuman suhteen. Minulle tuli siitä mieleen Lassi, jonka kanssa ei niin ikään ihan heti alkanut synkata. Ekku vaikutti kuitenkin tosi sympaattiselta tuttavuudelta. Koitan mahdollisella seuraavalla kerralla keskittyä tuohon tuntumaan, jota Kati ansiokkaasti Primusseuran blogissa juuri sopivasti pohti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti