sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Vastalaukkoja ja vaikeita keskihalkaisijoita

30.11.2015 Primus Talli
Maiju - r. Aku

Laukanvaihtoharjoitukset jatkuivat kutakuinkin edellisen tunnin tapaan. Edelleen siis tähdättiin vaihtoon ravin kautta, mutta valmistelu tehtiin vielä viime kertaakin huolellisemmin.

Aloitimme taas tutuilla pohkeenväistöillä. Aku oli tässä tosi hyvä: se asettui, väisti pienestä avusta molempiin suuntiin ja astui selvästi ristiin. Pystyin aloittamaan ja lopettamaan väistön juuri silloin kun halusin. Huippua!

Alkuravi ja -laukka tehtiin suunnilleen samoin kuin edelliselläkin tunnilla, mutta sitten ei jatkettukaan suoraan vaihtoihin vaan tehtiinkin vastalaukannostoja. Pitkän sivun alussa nostettiin siis vastalaukka, jota jatkettiin pitkän sivuun loppuun. Siellä tehtiin hallittu siirtyminen raviin, ja lyhyen sivun keskelle ratsastettiin vielä ravivoltti. Hevosille haluttiin kertoa, että tehtävä ei lopu vastalaukannostoon, vaan vasta kunnon siirtymiseen ravista takaisin käyntiin. Siinä voltilla oli myös aikaa kerätä taas paketti kasaan, jos siirtymisen jälkeen ravin tempossa tai tahdissa oli vähän sanomista.

Akun kanssa nämä vastalaukannostot onnistuivat nyt hyvin. Saimme täsmällisiä nostoja "ylämäkeen" eli takaosa alla. Laukka pysyi varsinkin oikeaan kierrokseen hyvin hallussa, vasemmassa Aku oli vähän vahvemman tuntuinen. Pystyin istumaan syvällä satulassa ja pitämään hevosen suorana. Edelleen huippua!

Liekö vastalaukat hieman innostaneet ruunaa, sillä kun tehtävä vaihtui keskihalkaisijaan laukassa, alkoi ratsastajalla olla tekemistä. Tultiin pelkkää keskihalkaisijaa aika monta kertaa molemmissa kierroksissa erikseen, jotta saatiin hevosia suoristettua. Aku alkoi kuumentua etenkin pitkän sivun alussa niin, että vauhti kiihtyi ja kunnollisen kulman ratsastamisesta tuli hieman hankalaa. Maiju sanoikin tunnin päätteeksi, että Akun kanssa pitää vaan todella paljon ennakoida, koska hevonenkin alkaa ennakoida. Se oppii, että kohta käännytään pitkälle sivulle ja siinähän sai viime kierroksellakin mennä lujempaa... Eli ei riitä, että alkaa ratsastaa vasta pitkän sivun alussa, vaan jo selvästi aiemmin.

Sen verran sain laukkaan kuitenkin tolkkua, että kun lopuksi tultiin kerran molemmista suunnista vaihdot ravin kautta, ne yllättäen onnistuivatkin oikein hyvin. Ihan jees, tästä oli hyvä jatkaa kohti laukanvaihtoja askeleessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti