maanantai 11. tammikuuta 2016

Vaihtoja - tai ainakin kaksi vaihtoa

7.12.2015 Primus Talli
Maiju - r. Aku

Sitten päästiin itse asiaan! Alkuveryttely tehtiin samoin kuin edeltävilläkin tunneilla eli väistöin. Laukkatyöskentely oli aika pitkä ja siihen sisältyi laukan- ja vastalaukannostoja, laukan kokoamista ja temponvaihteluita, koska vaihdoissa pitää olla riittävästi myös eteenpäinpyrkimystä, jotta on mistä puolipidätteen ottaa ennen vaihtoa. Lisäksi kiinnitettiin huomiota suoruuteen, koska vaihdossa hevosen pitää olla suora.

Huolellisesti Maiju kertasi meidän kanssa jälleen avut ja niiden ajoituksen eli laukkapohkeiden paikan vaihdon, puolipidättee ja itse vaihtokäskyn. Meillä oli aika eri tyyppisiä hevosia tunnilla: pari kokenutta koulukonkaria, sitten pari estehevosta, joille vaihto on vähän erilainen ja ei välttämättä niin huolellinen liike, ja sitten yksi kokemattomampi vaihtaja eli Aku. Maiju nauroikin, että Aku saattaa vähän innostua vaihdoista, mutta ei se kuulemma tee mitään sellaista mitä en olisi jo nähnyt. Oli oman suorituksen ohella tosi mielenkiintoista seurata, miten nämä erilaiset hevoset suoriutuivat vaihdoista.

Käytäntöön vaihdot pantiin tällä kerralla diagonaalilla. Osa vaihtoi hienosti, osa jopa oma-aloitteisesti, ja osalle sitten jouduttiin vähän muokkaamaan tehtävää. Aku oli näistä toinen. Tulimme täyskaarron laukassa, josta sulkutaivutusmaisesti kohti pitkää sivua, uralla suoristus ja vaihto. Saimme molemmista suunnista tällä taktiikalla kaksi kutakuinkin onnistunutta vaihtoa, lisäksi pari vähän heikompaa. En ihan alussa ymmärtänyt, miten selvästi vaihtopohkeet pitää antaa. Pelkkä siirtäminen ja pieni huomautus ei todellakaan auttanut, vaan  niillä piti kunnolla napauttaa. Vähän meni aina pitkäksi, mutta vaihtoja ne silti olivat.

Plussapuolelle lasken myös sen, että Aku pysyi hyvin käsissä ja laukka oli suht laadukasta. Tästä seuraa suoraan se miinuspuolikin, eli otin jälleen kerran ehkä vähän turhan varman päälle, enkä antanut Akulle tarpeeksi tilaa laukata vaihtoon. Harjoitukset jatkukoot!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti