maanantai 30. joulukuuta 2013

Reippahasti käypi askeleet...

21.12.2013 Primus Talli
Pirita - r. Boras

Tunnin teema oli jouluisa "reippahasti käypi askeleet, Borasin hommat on niin kiireiset". Tuntimme oli juuri ennen tallin joulujuhlaa, minkä vuoksi naapuriuralla vilisti ponien estevalmennuksessa jos jonkinnäköistä menijää, kuten Michael Jackson sekä Tom ja Jerry. Juhlaan osallistuvien hevosten harjoissa kimaltelivat kuusenkoristeet, ja maneesissa soi joulumusiikki. Juhla toi selvästi pientä jännitystä ilmaan, sillä maneesissa oli koko ajan aikamoinen trafiikki. Tämä kaikki meinasi olla vähän liikaa Borasille, etenkin kun tehtävämme oli vielä sellainen, joka yleensä innostaa hevosia. Tai oikeastaan mitään yhtä tehtäää ei ollut, vaan teimme Piritan käskyistä erilaisia ratsastusradan teitä ja liikkeitä eri askellajeissa vähän niin kuin radanomaisesti.

Alkuverryttelyssä Boras oli vielä oma itsensä. Siitä on tosiaan tullut selvästi ratsastettavampi, ja osasin nyt jo pyytää ravia enemmän eteen ylöspäin liikkumisen sijasta pitämällä jalat koko ajan lähellä. Laukka on aina helpointa, rentoa, eikä Boras kiihdy laukasta lainkaan. Nostoissa vaan saa olla tarkkana, sillä ruuna helposti ennakoi - taitaa tosiaan ymmärtää opettajan käskyt!

Ehdimme tehdä ainakin ravipohkeenväistöjä keskihalkaisijalta uralle, ravilisäyksiä diagonaalilla, pysähdyksiä ravista, lisättyä käyntiä, koottua käyntiä, takaosakäännöksiä, laukkaa ja siirtymisen diagonaalin keskellä raviin. Olisimme ryhmänä saaneet olla hieman tarkempia etäisyyksistä, niin olisimme pystyneet tekemään vieläkin enemmän. Nyt Pirita joutui hieman aina odottamaan, että saimme etäisyydet tasatuksi.
Tällaiset tunnit ovat välillä hurjan kivoja, kun ei ole aikaa hinkata mitään yksityiskohtia, vaan pitää olla koko ajan valmis seuraavaan tehtävään. Piritakin muistutti, että kulloisekin askellajin pitää olla sellainen, että siitä pystyy tekemään vaikka pysähdyksen tai sitten jonkun tietyn liikkeen. Esimerkiksi ravista piti olla valmis pysähtymään tai nostamaan laukka, käynnistä siirtymään lisättyyn käyntiin tai kokoamaan ja tekemään takaosakäännös.

Boras hieman hannasi väistöissä vastaan - Piritan mukaan se alkaa oppia jo vähän luistamaan... Vasemmalle sujui paremmin kuin oikealle. Takaosakäännökset onnistuivat mielestäni hyvin molempiin suuntiin. Ravilisäykset olisivat ehkä saaneet olla vähän rohkeammat, mutta ratsastajan kantti alkoi pettää loppua kohti. Tällä tunnilla menin enimmäkseen kevyttä ravia, koska siinä saan paremmin omalla kevennykselläni rytmitettyä tahtia, tarvittaessa rauhallisemmaksi. Laukka oli taas hyvää, ja teimme jopa hienon siirtymisen raviin I:ssä. Jäin kuitenkin fiilistelemään hallittua siirtymistä ja Piritan kehuja, joten lopputie menikin ihan penkin alle Borasin punkiessa ravissa uralle ennen aikojaan.

Mitä pidemmälle tunti siis eteni, sitä enemmän oli maneesissa hulinaa ja sitä hermostuneemmaksi ja kiireisemmäksi Boras tuli. Katsomoon se oli kuitenkin näyttänyt edelleen rennolta, joten ehkä sitten kuitenkin sain taas hengitettyä ja istuttua riittävästi.

Tunnin jälkeen lämminhenkisessä joulujuhlassa oli vähän haikeatkin tunnelmat, kun muualle opettamaan siirtyvää Piritaa muistettiin puhein ja lahjoin. Meidänkin tuntimme antoi pienen paketin punkinkonttiin kiitokseksi tästä syyskaudesta. Joulun jälkeen on sitten viimeinen Piritan tunti Primuksella tällä erää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti