maanantai 1. joulukuuta 2014

Toinen kerta toden sanoo

17.11.2014 Primus Talli
Maiju - r. Konsta

Edellisen tunnin hevosbingon jälkeen Maiju palautti järjestyksen niin hevosjakoon kuin tunnin tehtäviin, ja niinpä minä jatkoin Konstalla sulkujen ja laukanvaihtojen parissa. Kankisuitset vaihdettiin vaan niveliin.

Alkuveryttelynä tehtiin yksinkertaista pohkeenväistöä uralta viitisen metriä sisään, josta jatkettiin suoraan kohti lyhyttä sivua. Ajatuksena oli valmistella väistö huolella asettamalla ensin ja lähtemällä vasta sitten väistöön.  Konsta teki parhaimmat väistöt ikinä: se asettui ja väisti kertakäskyllä ilman, että tahti tai käynnin tempo kärsivät. Maijukin kehui, ja minä arvelin, että Konstan on täytynyt jo harjoitella samaa tehtävää aiemmin päivällä, mutta ei se kuulemma ollut. Helppouden tunne oli hieno!

Sulkuja tulimme samaa reittiä, ensin avotaivutusmaisesti ja sitten siitä diagonaalille sulkutaivutuksessa. Konsta ei ollut enää ihan aivan yhtä kepeä, mutta edelleen asetus tuli läpi kohtalaisen helposti - selvää edistystä siis aiempiin kertoihin!

Laukanvaihdoissakin käytimme hyväksi sulkutaivutusta.  Ratsastimme toisella pitkällä sivulla koottua laukkaa, josta käännettiin voltin puolikas. Siitä jatkettiin täyskaartomaisesti uralle, mutta loivassa sulkutaivutuksessa. Uralla jatkettiin suoraan, ja vasta sitten tehtiin vaihto. Meillä ensimmäinen kerta meni taas siihen, että Konstan laukka ei ollut riittävän energistä ja riittävän koottua. Pääsin uralle, mutta sitten ruuna tiputti raville. Toisella kerralla valmistauduin huolellisemmin jo käynnissä, kokosin ja hieman sivelin raipalla Konstaa pohkeen taakse. Laukan laatu olikin sitten aivan toista, ja tehtävä onnistui hyvin. Maijulle tuskailin tunnin päätteeksi, että milloinkahan sitä muistaisi tehdä heti ensimmäisellä kerralla oikein, mutta Maiju lohdutti, ettei kukaan muukaan muista...

Toiseen suuntaan tultiin koko rata leikkaa ja tehtiin siinä vaihto. Nyt Konstan laukka oli heti sellaista, että vaihdossakaan ei tullut ongelmia. Pari edeltävää hieman lennokkaamman vaihdon tehnyttä ratsua virittivät mukavasti myös Konstaa! Sen sijaan ratsastaja olisi saanut istua hieman tukevammin takapuolellaan, sillä vaihto veti minut vähän etukenoon ja irti satulasta.

Vaikka ensimmäinen vaihto meni taas plörinäksi, olen kuitenkin tosi tyytyväinen muihin vaihtoihin ja etenkin siihen, että saan Konstan ratsastettua vaihtokuosiin. Se vaatii paljon töitä, mutta onnistuessaan tuntuu kyllä makealta! Tämä oli muutoinkin meidän paras tuntimme toistaiseksi, kun hienon Konstan nappulat alkavat pikku hiljaa jo löytyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti