tiistai 30. joulukuuta 2014

Terapiatunti leideille

22.12.2014 Primus Talli
Maiju - t. Lady

Olimme kaikki valmistautuneet viimeiseen estejakson tuntiin, etenkin kun meistä kolmelta jäi toinen tunti väliin. Maiju kuitenkin yllätti ja laittoi meidät menemään koulua ja pitämään terapiatunnin tallin leideille, eli Lady- ja Mimmi-tammoille. Ne olivat vähän edellisellä viikolla ottaneet kierroksia jouluisista katrilliharjoituksista ja maneesissa soivasta joulumusiikista, joten herkkikset kaipasivat rehellistä työntekoa kouluratsastuksen muodossa ilman mitään ylimääräisiä kuvioita. Toinen leideista eli Lady lankesi minun ratsastettavakseni, mistä en ollut lainkaan pahoillani. Tykästyin Ladyyn kovasti silloin syksyllä, ja olinkin salaa toivonut saavani mennä sillä vielä uudestaan.

Aluksi tehtiin käynnissä avotaivutuksia pitkille sivulle. Lady taipui hyvin, mutta käynti oli ensin liian hidastempoista. Ajoittaan minulla oli vaikeuksia myös sopivan pitkän muodon saamisessa, ehkä vähän jännitin ja kokosin tammaa turhaan. Käynnissä ei kuitenkaan ollut ongelmia, mutta ravissa Lady ei olisi millään halunnut mennä oikeassa kierroksessa päin väliaitoja, jos toisella uralla tuli hevosia vastaan. Pikku hiljaa sain asettamalla ja eteenratsastamalla Ladyn hivutettua aina vaan lähemmäs ja lähemmäs aitaa.

Keskiympyrällä haettiin hevosille turvallisuudentuntua ratsastamalla huolellisesti samassa tahdissa koko ajan. Ajatuksena oli, että hevonen rentoutuu, kun ratsastaja määrää tahdikkaasti keventäen hevosenkin tahdin. Välillä sai jopa laittaa silmät kiinni ja tunnustella tahtia.

Muistimme ennen tuntia Maijua taas pienesti joulun kunniaksi, ja koitimme antaa lahjaksi myös hyvät etäisyydet. Epäonnistuimme tässä kyllä pahasti, sillä alkuveryttyn laukkatyöskentely meinasi mennä ihan joulupipariksi. Ensimmäisessä laukannostossa yksi pukitteli, toinen ei tahtonut ylläpitää laukkaa millään... Siinä sekamelskassa oli vähän hankalaa tarjota turvallisuudentuntua leideille, ja koko ympyrä levisi. Hetken käyntirauhoittumisen jälkeen otettiin uusi yritys, ja tällöin onnistuimme paremmin.

Maiju päätti, että koska hevosilla on energiaa, niin laukataankin vähän kauemmin. Siinä alkoi olla jo ainakin tämän ratsastajan kunto koituksella. Laukassa ratsastettiin aika reippaasti eteen, välillä harjoituslaukassa. Välillä ratsastettiin täysin suoralla kaulalla, sitten asetettiin ulos, sitten taas suoristettiin ja asetettiin sisään. Kun laukkaveryttely päättyi, oli kello jo 20 vaille! Ladykin alkoi jo tarjota ravia, se selvästi vähän väsähti, kun laukka tehtiin vielä sille vaikeampaan eli vasempaan kierrokseen.

Silti ehdimme vielä tehdä keskiympyrällä käynnissä vastataivutuksia siten, että aina neljäsosaympyrä tehtiin normaalisti ja neljäsosa vastataivutusta keskihalkaisijalta uralle. Lady teki erittäin hienosti ja helposti vastataivutukset. Myös ympyrän pienennys ravissa ja suurennus pohkeenävistöllä uralle onnistui hyvin.

Vähän erilainen mutta erittäin tehokas tunti, ja luulen, että se täytti tehtävänsä myös leidien terapiatuntina. Loppupelissä molemmat malttoivat kuitenkin keskittyä tehtäviin, hiljaisesta joulumusiikista huolimatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti