tiistai 24. kesäkuuta 2014

KARMEAN vinossa!

16.6.2014 Primus Talli
Hanna - t. Diamante

Uusia tuttavuuksia tuli lisää oman ryhmän maanantaitunnilla, kun nyt opettajana oli Hanna. Häntä on kovasti kehuttu, joten odotukset olivat korkealla. Ei kyllä tarvinnut pettyä, sillä hän piti mielestäni erittäin hyvän tunnin vähän samalla ajatuksella kuin Lotta edellisellä viikolla, suoruuden tavoittelemisella. Minulla oli kunnia jatkaa ihanalla Diamantella, joten olin jo ennen ohjien keräämistä pelkkää hymyä.

Vähän kuitenkin jännitti mitä uusi opettaja ratsastuksessani näkee, jokainen kun katsoo ratsastajia niin eri silmällä. Kun aloitimme kevyessä ravissa asettamalla suoria hevosia pitkillä sivuilla sisään, oli Hannan ensimmäinen palaute meille selvä: "Sanna, Diamante on oikein hyvä, mutta sinä kyllä istut KARMEAN vinossa!" Olin pahasti kallellaan oikealle eli ulos, mikä ei lainkaan yllättänyt. Oikea jalkani on 1,5 cm pidempi kuin vasen, joten liekö siitä johtuen olen ihan vinossa. Tästä on ihan mustaa valkoisella, koska Simo Simulaattori ei antanut armoa: paino valuu helposti enemmän oikealle istuinluulle ja vasen pohje irtoaa hevosen kyljestä. Hanna jaksoi kiitettävästi muistuttaa minua suoristumaan koko tunnin ajan. Olen koittanut myös miettiä sitä, voisiko jalustimia jotenkin säätämällä helpottaa tilannetta. Jos jalustimet ovat yhtä pitkät, oikea jalka nousee helposti vähän koukkuun ja vasen jalkaa haroo tyhjää, mikä saa minut kallistumaan oikealle...

Pelkästä asetuksesta jatkettiin pikku hiljaa avotaivutukseen, jonka jälkeen siirrettiin hevoset ulkopohkeella uralta sisään ja jatkettiin suoralla hevosella. Tämä tehtiin huolella kumpaankin suuntaan. Tavoitteena oli pitää hevonen rennolla pyöreällä kaulalla, eikä niinkään nyt koota.

Tunnin keskivaiheilla tehtiin takaosa- ja etuosakäännöksiä koko ajan uran sisäpuolella. Kokeneet hevoset eli Esa, Hasse, Wille ja Jardinero tekivät jokaiseen nurkkaan 90 asteen takaosakäännöksen, nuoriso-osasto eli Diamante ja Tarmo tekivät 90 asteen etuosakäännöksen. Se oli varsin vinkeää, sillä piti ensin tovi jos toinenkin miettiä, että mitenkäs se etuosakäännös taas tehdäänkään... Silloin joskus, kun suoritin ratsastusmerkkejä, B-merkin ohjelmassa oli etuosakäännökset suoraan tuomarin edessä. Sen koommin niitä ei ole enää käytettykään. Diamantekaan ei meinannut ensin millään ymmärtää, että mitä päätä pitää siirtää, mutta muutaman kerran jälkeen osasin antaa oikeat avut. Saimme keskittyä jouheviin siirtymisiin ennen ja jälkeen käännöksen sekä tahdin pitämiseen käännöksen aikana. Puolipidätteillä pidin huolta siitä, että etujalat eivät lähteneet liian suurelle tielle.

Laukannostoa varten siirrettiin sisäpohkeella hevoset uralle. Nuorten hevosten kanssa ei niinkään koottu, kokeneiden kanssa kylläkin. Nuorilla asetettiin myös pohkeet selvemmin laukannostoa silmälläpitäen. Laukassa tehtiin samaa harjoitusta: asetus, avotaivutus, suoristus, siirtyminen raviin. Diamantea oli pakko hieman nostaa korkeampaa muotoon, koska se alkoi selvästi vähän innostua laukkatehtävästä. Avotaivutus sai kuitenkin tamman taas keskittymään ratsastajaan ja kääntämään korvat tötteröhöröstä taakse.

Alan varmaan kuulostaa jo rikkinäiseltä levyltä, mutta Diamante on kyllä ihana! Voisin pelkästään seurustella sen kanssa karsinassa vaikka kuinka kauan, tamma on niin loputtoman utelias ja kiinnostunut ympäristöstään. Selästä se on miellyttävän kevyt mutta silti ratsastettava, juuri sellainen josta pidän. Nimi on kyllä ollut tässä tapauksessa enne!

2 kommenttia:

  1. Ihana Diamante! Voi kun kaikki hevoset saisivat samanlaisen koulutuksen :-) Huomasitko, että Diamante ja Tarmo starttaavat tulevana viikonloppuna Laaksolla nuorten hevosten luokissa?

    VastaaPoista
  2. No enpäs huomannut, kiitos vinkistä!
    Diamante on kyllä ihana, oikein harmittaa kun tulee kesätauko! :-)

    VastaaPoista