torstai 12. kesäkuuta 2014

Enpä olisi uskonut: maastoesteitä!

2.6.2014 Primus Talli
Maiju - r. Ekku

Ihmettelin, kun laittaessani Ekkua kuntoon viereisen uran ratsastaja sanoi, että te menette kuulemma maastoon. Naurahdin takaisin, että ei, meillä on toinen estetunti. Mutta kentällä totuus paljastui: toinen ryhmä meni maneesiin, jotta ei häiriintyisi kentältä lähtevistä ja sinne palaavista hevosista. Maiju kehoitti meitä laittamaan vielä reikää lyhyemmät jalustimet kuin viimeksi, koska hyppäisimme maastoesteitä!

Alkukäynti tehtiin kiertämällä "maastoesterata" yhdessä Maijun kanssa. Reitti oli sama, mitä jo monet ryhmät ovat tänä keväänä kiertäneet: kentältä laitumen ympäri menevälle polulle takaportista ja kevyttä ravia ensimmäiseen kulmaan. Kulma käynnissä, jonka jälkeen laukannosto ja laitumen takareuna laukkaa. Seuraavan kulman sai mennä rauhallisessa laukassa tai ravissa. Laitumen takasivulla oli kaksi heinäpaaliestettä, jotka sai ottaa ravissa tai laukassa. Pitkän sivun jäkeen siirtyminen käyntiin ja takaisin kentälle tarhojen välissä.

Saimme verytellä melko vapaasti koko kentällä. Ensin tehtiin taas kaasun ja jarrun tarkistuksia käynnissä ja pysähdyksin. Sitten kevyessä ravissa käyntisiirtymisin. Lopulta tehtiin muutamia laukannostoja. Jännitti niin, että unohdin taas kaiken mitä olen koskaan oppinut, ja lähinnä vaan roikuin Ekun kyydissä. Maiju koitti huomauttaa ulkoavuista ja ruunan suoruudesta, mutta en oikein osannut keskittyä.

Kentällä oli yksi veryttelyeste, joka tultiin ensin ravissa. Sitten Maiju nosti sen pystyksi, joka oli minun mittapuullani jo ihan esteen kokoinen (60 cm?). Tässä vaiheessa sain juonesta kiinni ja aloin ratsastaa. Saimme hyvät hypyt, joten maastoon lähdin lopulta ihan reippain mielin. Maiju lähetti ratsukot yksitellen, kun oli ensin varmistanut, että edellinen oli suorittanut esteet kunnialla. Veikko-poni aiheutti läheisyydenkaipuullaan pientä ylimääräistä toimintaa tunnille, mutta muutoin kaikki hevoset menivät tehtävän kuin innostuneet konkarit konsanaan.

Ekku meni reitin toisena. Olin ajatellut ottaa ensimmäisen kierroksen rauhallisesti, mutta Maiju sanoi, että Ekku on tehnyt reitin niin monta kertaa, että tietää jo mitä askellajia missäkin kohdassa mennään. Niinhän se tiesikin. Ekku lähti kentältä reippaasti ja teki kaikki siirtymiset kiltisti ensimmäiseen laukkaan asti. Toisessa kulmassa piti hieman jarrutella, jotta sain ravilähestymisen ensimäisille heinäpaaleille. Toisille sitten laukattiin. Toinen estetteä reunustavista tötteröistä oli hieman kumossa, mikä vähän kummastutti Ekkua. Se hyppäsi kuitenkin, mutta hieman sivusta, jolloin tötterö kaatui lopullisesti. Kentälle pääsimme ongelmitta.

Saman reitin sai mennä uudestaankin, joten otin haasteen vastaan. Alku sujui yhtä helposti kuin ensimmäiselläkin kerralla, samoin ensimmäinen este. Ajattelin laukata edelleen myös toiselle esteelle, mutta aloin itse hieman hannata ja tein liian suuren pidätteen. Ekku-parka ei tiennyt, pitikö mennä ravia vai laukkaa vai hypätä este, joten se hoiti homman itsenäisesti menemällä ravissa esteen sivusta ratsastajan ollessa kykenemätön päättämään. Tietenkin juuri tämä suoritus tallentui myös kännykkävideolle, mutta ei se mitään: pääasia lienee, että uskalsin lähteä  yksin kentältä, ratsastaa kaikkia askellajeja ja vieläpä hypätä parin heinäpaalin yli matkalla! Videolta paljastuu myös se sama tosiasia kuin viime kevään estetuntien videolta: laukan tempo on todellisuudessa aika paljon hitaampaa kuin miltä se tuntuu, ja ratsastaja jarruttelee ihan turhaan...

video: Merja Kolehmainen

Tähän tuntiin päättyi kevätkausi, kesäkausi jatkuu osaltani tallin lomaan eli heinäkuun alkuun asti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti