maanantai 20. tammikuuta 2014

Siistii, laukanvaihtoja!

13.1.2014 Primus Talli
Maiju - r. Boras

No nyt minä pääsin mantantainakin Borasin kyytiin - ja aikamoinen kyyti olikin! Laukanvaihtotunnille Sacce tosin olisi varmasti ollut vähän turvallisempi vaihtoehto... Maiju muisti, että oli jakanut Borasia minulle lauantaisin, ja olin kyllä tosi iloinen, että yhteistyömme jatkuu vaikka lauantaitunnit loppuivatkin. Tämä olikin ensimmäinen tunti Borasilla Maijun ohjauksessa.

Veryttely aloitettiin käynnissä ratsastamalla toinen pitkä sivu metri uran sisäpuolella ja toisen pitkän sivun keskelle voltti. Aloitin taas vähän turhan varovasti enkä muistanut, että Borasia voi jo ratsastaa ihan kunnolla. Maiju neuvoi asettamaan selvästi, ja nyt koitin ottaa käyttöön myös se myötäämisen heti, kun hevonen jo kääntyy. Ravissa jatkoimme muutoin samoin, mutta voltti sai olla nyt hieman suurempi, kun kerran vasta veryttelimme. Jännä, että nyt Maijukin huomautti siitä, että en valahtaisi keventäessäni satulan takaosalle! Silloin tuuppaan hevosta, eikä se Borasin kaltaisella hevosella ole oikein tarpeellista.

Teimme ravissa myös muutaman siirtymisen käyntiin ja taas raviin. Maiju antoi hyvän vinkin siitä, miten siirtymisissä kannattaa käytää hyväksi kaarevaa uraa. Silloin voi asettaa ja taivuttaa Borasia ennen siirtymistä ja läpi koko siirtymisen. Kun tein tehtävän voltilla, pysyi Boras koko ajan mukavan rentona eikä kiirehtinyt kumpaankaan suuntaan.

Sitten siirryttiin ravaamaan pääty-ympyröille. Boras on selvästi oppinut, että pääty-ympyrälle ryhmittyminen tarkoittaa laukkaa. Tarkoituksena oli istua alas, mutta minä päätin keventää suosiolla koko ajan, koska Boras jännittyi välitömästi istuessani harjoitusraviin ja nosti laukan. Kevennyksellä sain rytmitettyä ravia paremmin. Innostunessaan Boras olisi vaan tunkenut ympyrältä sisään. Jälkikäteen on helppo sanoa, että jalkani eivät olleet riittävän lähellä, jolloin suorastaan tarjosin ruunalle mahdollisuuden kiemurteluun.

Itse laukkatyöskentelyhän on Borasilla aina nautinto. Se laukkaa mielellään, ja sitä pystyy laukassa helposti työstämään. Ensimmäinen voimakas laukannosto aina yllättää, mutta seuraavilla muistan jo taas istua syvällä satulassa ja pitää tasaisen ohjastuntuman sekä asetuksen. Näin ensimmäiset askeleet eivät ole valtavia vaan hallittuja. Ensimmäinen ravisiirtyminenkin meni pieleen, kun en pitänyt sitä asetusta läpi siirtymisen. Huolellinen valmistelu, laukan kokoaminen ja asetus takasivat sen, että ravi oli heti varsin maltillista.

Laukanvaihdot tehtiin lävistäjällä. Nostimme kellopäädyssä pääty-ympyrällä laukan, jota sai työstää ihan rauhassa muutaman kierroksen ajan. Sitten tultiin diagonaali, jonka keskelle tehtiin vaihto. Boras oli aivan hiilenä, kun edestä lähti hevosia tehtävään, mutta sain paketin heti kasaan, kun vain sain laukata.

Ensimmäisellä kerralla ruuna lähti ihan lapasesta. Se tuli lävistäjän vaihtoon asti rauhassa ja tasaisella tahdilla, mutta vaihdon jälkeen ampaisi uralle kuin tykin suusta. En ollut varautunut näin ilmavaan vaihtoon, joten Boras sai vedettyä minut etukenoon ja ryysättyä päätyyn, jossa sain sen kuitenkin nopeasti järjestykseen. Toisella kerralla tuli oikein hieno vaihto, kun jo ympyrällä laskin tasaista tahtia ja keskityin istumaan korostetun suorassa ja pitämään kädet paikoillaan. Kolmas kerta tähän vasemmasta oikeaan oli jo liikaa, silloin keitti ihan kunnolla.

Vasemmasta oikeaan tehtiin vaihto vain kerran. Ratsastettiin kaikki uralla ja tultiin siitä osastossa diagonaalille. Ehdin  uralla työstää Borasin laukan aika kivaksi ja kootuksi, joten itse vaihtokin onnistui hyvin. Se oli itse asiassa vaihdoista paras, tai ainakaan Boras ei lennähtänyt mihinkään, vaan jatkoi mukavaa laukkaa läpi kulman.

Hieman se kuitenkin kuumeni tehtävästä, joten loppuravissa sain ensin vähän jarrutella. Maiju sanoi, että Borasilla pidäte lähtee kantapäästä: jalat pitkäksi alas ja hevonen jalkojen väliin - siis ihan samoin kuin Lululla. Pian ruuna olikin taas ravaamassa minun kanssani, sain sitä jopa vähän hitaammaksi. Lopulta se oli oikein mukavan rento ja eteni itse tasaisella vauhdilla.

Borasilla oli selvästi tosi siistiä, kun sai tehdä vaihtoja. Se käveli lopputunnin korvat hörössä ihan sen näköisenä, että tätä voisi tehdä toistekin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti