torstai 24. tammikuuta 2013

Jännitellen

21.1.2013 Primus Talli
Johanna - r. Bena

Rodeohevosista oli tällä keralla vuorossa Bena. Jätin raipan pois kokonaan, kun ei sitä oltu viimeksikään tarvittu. Pentti liikkuu minun mielestäni yleensä ihan sopivasti ihan itsekseen, ja tottelee kuuliaisesti pohjeapuja. Tälläkin kerralla se kyllä liikkui, mutta kokonaisuutena ei ollut yhtä tasainen kuin kaksi viikkoa sitten. Johannan mielestä se meni hyvin, mutta takapuoleen tuntui jotenkin jännittyneeltä. On tietenkin todennäköisempää, että se olin minä joka oli jännittynyt, kun pohjakosketuksia tässä nyt viime aikoina on tullut ihan riittävästi.

Teimme todella pitkän alkuveryttelyn ja siihen sisältyi todella paljon laukkaa ympyrällä. Tavoitteena ympyrätyöskentelyssä niin ravissa kuin laukassakin oli saada selkeä suuri pyöreä ympyrä. Tukea ulko-ohjalle ja herkkyyttä sisäpohkeelle koitettiin saada pienillä väistöillä ulos. Bena oli parempi oikealle, vasemmassa kierroksessa jouduin aika paljon taistelemaan saadakseni sisäpohkeen rehellisesti läpi ja ruunaa edes hetkittäin tukeutumaan tasaisesti molempiin ohjiin. Laukka-askel tuntui jotenkin turhan lyhyeltä, mutta Bena vaikutti sen verran levotomalta, että aloin ratsastaa sitä pidemmille askelille aika varovaisesti.

Veryttelyn jälkeen ehdimme toki tehdä vähän vielä väistöjä uralla ravissa. Pentti tuumasi ensin, että onko pakko jos ei tahdo. Se olikin ainoa kerta, kun raippaa olisi tarvittu. Johanna tosin osasi neuvoa hyvin minut kokeilemaan kerran jalan siirtämistä ihan reilusti taakse, mikä toimi hyvin. Seuraavilla kerroilla Benakin jo uskoi, että nyt ihan oikeasti pitää pistää jalat ristiin. Paremin se kuitenkin väisti diagonaalilla, kun seinä ei ollut häiritsemässä. Tunnin jälkeen Johanna muuten sanoi, että Benalla voisikin olla hyvä pitää esteraippaa. Se tuskin häiritsee hevosta, mutta on tarpeen tullen riittävä lisäapu.

Ihan lopuksi ehdittiin vielä kokeilla, miten herkiksi hevoset olivat pohkeelle tulleet. Aloitimme pitkällä sivulla väistön käynnissä, ja puolessa välissä tehtiin ravisiirtyminen edelleen väistössä. Hevoset olivat ensin hieman hämmästyneitä, että ihan oikeastiko pitää askellajia vaihtaa kesken kaiken, mutta saivat nopeasti jutun juonesta kiinni. Harjoitus oli hyödyllinen myös ratsastajalle, jonka piti osata keskittyä sekä sivulle että eteenpäin vieviin apuihin yhtä aikaa - ei aina ihan helppo juttu!

Tähän tuntiin päättyi maanantairyhmän opettajakierto, eli Johanna palaa ensi viikolla taas oman ryhmänsä pariin ja Maiju tulee opettamaan meitä. Aluksi ajattelin, että opettajakierto on vähän turha juttu. Primuksella on monta opettajaa, ja kukin valitsee heistä itselleen mieluisimman. Monet ostavat lisäksi tuntipörssistä toistenkin opettajien tunteja. Miksi siis väkisin vaihtaa opettajaa muutaman tunnin ajaksi? Lopulta tämä ei ehkä ollutkaan hullummpi asia. On aina virkistävää saada kommentteja vieraalta opettajalta, kaikki kun näkevät ja painottavat opetuksessaan vähän eri asioita. Lisäksi tämä on hyvä keino hälventää ennakkoluuloja muiden kuin sen oman opettajan suhteen. Seuraavaksi onkin sitten vuorossa torstairyhmän opettajkierto.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti