torstai 9. elokuuta 2012

Veljessä vara

6.8.2012 Primus Talli
Maiju - r. David

Niin, veljessä oli vara tällä kerralla, mutta ei ainakaan ensimmäisen kerran perusteella parempi.

Syyskauden kynnyksellä tallin nettisivuilta löytyi odotettu mutta pelätty tieto: Foxy on myyty. Minulta lähti siis jo toinen suosikkihevonen "alta", mutta näin on varmasti Foxyn kannalta parempi. Toivottavasti se kestää kevyemmässä käytössä uudella omistajallaan, luonnehan sillä on ihan täysi kymppi!

Foxylla en siis voi enää ratsastaa, mutta tallille jäi sen kaksi isoveljä: Darioso ja uudempi tulokas, mutta samaa vuosikertaa edustava SG David. Jälkimmäinen oli jaettu minulle syyskauden ensimmäiselle tunnilleni. Huomaan yhtäkkiä ratsastavani ainakin nyt alkukaudesta kahdesti viikossa, kun sain lunastaa entiseltä ryhmäläiseltäni hänen paikkansa maanantai-illassa, tuore hevosenomistaja kun on.

Varoittelin Maijua etukäteen, että olen ollut ratsastamatta juhannuksesta asti. Vielä kun hevonen oli täysin uusi tuttavuus, osasin odottaa ensimmäisestä tunnista hieman hapuilevaa. Sitähän se sitten olikin. Paikoitellen saimme Davidin kanssa aikaiseksi ihan kivoja pätkiä, mutta tuntia leimasi ratsastajan arkuus ja etenkin hitaus. En uskaltanut vaatia osaavalta ruunalta heti riittävästi, enkä toisaalta pystynyt reagoimaan sen ajoittain hieman haahuilevaan liikkeeseen riittävän nopeasti. Kaiken kukkuraksi sain Maijulta useita huomautuksia käsien paikasta ja nyrkkien asennosta, joten tuntui vähän niin kuin olisi taas kerran aloittanut alusta koko ratsastuksen!

Teimme aluksi pitkillä sivuilla pohkeenväistöä kahdessa osassa niin, että välillä piti ehtiä suoristaa. Väistössä oli huolehdittava riittävästä poikituksesta sekä siitä, ettei käynti hidastunut. David väisti helposti vähän, mutta Maijun patistaessa parempaan, saikin kunnon poikituksen eteen tehdä jo vähän töitä.
Kevyessä ravissa suurella ympyrällä keskityimme asettamiseen: käsi ei saanut suuntautua ulos eikä alas vaan napaa kohti, eikä asetus myöskään tarkoita sitä, että ohjasta vedetään. Tässä sain Davidin kovin helposti kovin vahvaksi, ja ajoittain se jopa vähän juoksi. Vasempaan kierrokseen onnistuimme paremmin.

Ehdimme harjoitella myös laukannostoa käynnistä. Lyhyen sivun keskellä tehtiin suuri voltti ja tasattiin etäisyyksiä. Pitkälle sivulle käännettiin selvästi uran sisäpuolelle, ja pitkän sivun keskeltä nostettiin suoralla hevosella laukka. Lyhyen sivun keskellä siirtyminen raviin ja kulmaan vielä ravivoltti ennen käyntiin siirtymistä toisen pitkän sivun keskellä. David tuli tässä tehtävässä aika mukavan tuntuiseksi, joskin se ensin poikitti ja mutkitteli voimakaasti nostossa. Kun ymmärsin pienentää apujani ja pitää hevosen edestä suorana, se parani huomattavasti.

Loppuravi on aikamoista kaahotusta heti, kun koitin antaa pidempää ohjaa. Lyhyemmällä ohjalla David oli sen tuntuinen, että siitä olisi voinut olla kivakin jatkaa... Kaikenkaikkiaan se muistutti huomattavasti enemmän Dariosoa kuin Foxya - tosin en ole mennyt Dariosolla kuin kaksi tuntia, joten vertailukohtaa ei hurjasti ole. Samanlaista sielujen sympatiaa en vielä Davidin kanssa kokenut kuin mitä Foxyn, vaikka Davidkin oli karsinassa kovin kiltti, ei tosin yhtä seurallinen kuin pikkuveljensä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti