tiistai 22. maaliskuuta 2016

Puomikoulua

7.3.2016 - Maiju - t. Lady

Jatkoin Ladyllä, vaikka taivutusväistöt nyt hetkeksi jätettiinkin. Siirryimme nimittäin meitä edeltävän tunnin tavoin puomikoulun pariin! Epäilin vähän, että noinkohan Lady on puomeja nähnytkään, mutta kyllähän se on kouluryhmien estetunneilla käynyt. Pitihän siitä tulla kenttähevonen, joten tokihan se nyt hypätä osaa. Toisaalta sekään ei yllättänyt, että ensimmäisillä kerroilla Lady kuulemma aina vähän katselee puomeja, mutta parin kolmen kerran jälkeen ei ole enää moksiskaan.

Aloitimme kuitenkin veryttelemällä ilman puomeja. Lähdin nyt sillä asenteella liikkeelle, että vaikka Ladyn pää olisi taivaassa, se ainakin liikkuisi eteenpäin. Käynnissä tehtiin ensin pysähdyksiä. Hevosten piti malttaa seistä, myödätä ja antaa asettaa kumpaankin suuntaan. Lady oli aivan kummissaan, eikä mitenkään tajunnut mitä piti tehdä - eikä ratsastaja osannut auttaa. Maiju sen sijaan osasi ja auttoi maastakäsin muutaman kerran oikealta, jotta saatiin tamma myötäämään. Alkuveryttelyyn sisältyi myös käyntipohkeenväistö uralta sisään ja takaisin. Koko ajan tavoiteltiin sellaista kepeyttä kaikkeen tekemiseen puomityöskentelyä silmälläpitäen.

Ravissa mentiin ensin koko uralla pitkät sivut lisäten, tosin minä lisäsi melkein koko ajan. Sitten tultiin  ympyrälle, jossa vaan ravattiin ja asetettiin vasemmalle. Oli todella hyvää työskentelyä Ladylle, ja siitä tuli ihan kohtuullisen kiva tässä. Samoin laukka oli aika hyvää, kun uskalsin ratsastaa rohkeasti eteen ja päästää vähän pidemmälle kaulalle. Paljon sai kuitenkin tehdä töitä sekä ravissa että laukassa, jotta asetus pysyi ilman, että täytyi koko ajan vetää ohjasta. Oikea laukka tehtiin itsenäisesti uralla, mikä oli Ladyn kanssa jokseenkin haastavaa, kun joka puolella tulee vastaan hevosia. Aika hyvin kuitenkin sujui tämäkin, mitä nyt joka kierroksella sain huomautuksen vasemman käden nyrkistä, joka valui ja kääntyi vaakasuoraan... Lopulta jo pelkkä Maijun kohdalle tuleminen sai suoristamaan käden oikeaan asentoon oikealle paikalleen.

Sitten Maiju isolle, lähes keskiympyrälle kolme puomia viukaksi. Ensi tultiin ravissa ihan vaan keskeltä niin, että hevoset taipuivat ja asettuivat viuhkan kaarellakin. Sitten tultiin muutoin samoin, mutta tehtiinkin ympyrän sisään voltti, jolla lyhennettiin askelta. Puomit ratsastettiin tällöin aivan sisäreunasta. En meinannut saada Ladya millään lyhenemään riittävästi, ja huomattavasti helpommaksi osouttaituikin yllättäen se tehdävä, joka tultiin lopuksi vasemmassa kierroksessa: pitkää rentoa ravia puomien ulkoreunasta, jolloin askelta joutuikin vähän venyttämään.

Lady oli loppupuolen sileän osuuksilla aika kiva, rento ja pyöreä. Puomeilla oli vaikeampaa, eikä tavoitettu sellaista tasaisuutta missään vaiheessa. Mutta olihan tämä nyt kuitenkin paljon parempaa työskentelyä molemmilta kuin edellisellä tunnilla!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti