tiistai 26. toukokuuta 2015

Mikä laukka Ladylla!

18.5.2015 Primus Talli
Maiju - t. Lady

Keväästä huolimatta sää oli varsin syksyinen, joten molemmat ryhmät ahtautuivat maneesiin. Olisin ollut valmis ratsastamaan ulkona pienessä sateessakin, kun siellä on enemmän tilaa Ladylle, mutta eipä sitä nyt tällä tunnilla juuri enää väliaidat häirinneetkään. Emme kyllä tehneet kovin paljon töitä koko uralla, mutta joka tapauksessa tämä oli selvästi tasaisin näistä kevään yhteisistä tunneistamme.

Aloitimme pysähdyksillä käynnistä ja käyntisiirtymisillä ravista. Maiju neuvoi, että Ladyn kanssa kannattaa käytää pohjetta napakasti ja sitten irroittaa jalka kokonaan. Näihän ratsastan Konstaa, ja tuntui toimivan Ladyllakin. Sen liikkeelle lähdöt paranivat huomattavasti, kun ratsastaja lakkasi käskyn jälkeen puristamasta. Veikkaampa, että toimisi hevosella kuin hevosella...

Pikku hiljaa jäätiin raviin ja tultiin isolle keskiympyrälle. Koitin saada Ladya pehmeämmäksi ja asettumaan rehellisesti, mutta se oli edelleen kovin vaikeaa. Aika pian siirryimme laukkatyöskentelyyn, jossa jatkettiin edellisen viikon teemalla.
Ensin ympyrällä selviä eteenlähetyksiä ja selviä kokoamisia, sekä ratsastajat että hevoset joutuivat jumppaamaan ihan tosissaan. Ympyrältä jatkettiin koko uralle, jossa tehtiin osastoissa täyskaarto ja jatkettiin uraa pitkin vastalaukkaa päädyt toki pyöristäen.

En ensin tajunnut, että vastalaukkaa piti jatkaa kouluradan kuviota pidemmälle, mutta sain Ladyn helposti nostamaan vastalaukan uudestaan. Useamman vastalaukkakierroksen jälkeen siirryimme raviin, nostimme myötälaukan ja palasimme hetkeksi ympyrälle työstämään laukkaa. Sitten taas koko uralle ja uuteen täyskaartoon. Toistimme tätä muutamia kertoja, kunnes sekä hevoset että ratsastajat puuskuttivat. Molemmat saivat kaipaamansa tauon, kun välissä käveltiin pitkin ohjin kierroksen verran, mutta sitten jatkettiin samalla tehtävällä.

Ja silloin naksahti: Lady oli etenkin vasempaan - siis siihen vaikeaan suuntaan - ihan taivaallisen tuntuinen! Se oli aivan kevyt edestä, pyöreä ja laukkaasi takaosa alla. En ole ikinä ennen ratsastanut sillä sellaista laukkaa, ja etenkin kun vastalaukkakaarteessa vähän muistutti vielä lisää eteenpäinpyrkimyksestä, se suorastaan tanssi. Sanomattakin selvää, että laukan jälkeinen ravi oli sellaista, että siitä voisi jo kouluradalle lähteäkin. Olipa mahtava tunne!

Valitettavasti lepokäynnin jälkeen en enää tavoittanut samaa fiilistä. Taisi oma kunto loppua taas, ja sille asialla pitää kesän aikana tehdä jotain. Lopputunti vietettiin raviohjelman parissa tehden ensin muutamat lävistäjät keskiravissa. Ladylta ei irronnut ensin millään, ennen kuin Maiju napakasti pyysi minua ottamaan hevosesta otteen ja vähän keräämään siihen painetta kulmassa.
Raviväistöissä Lady auttamatta jännittyi. Se astui kohtuullisesti ristiin, mutta jostain syystä jäin aivan liikaa ohjalla kiinni. Harmitti, että se tunnin keskivaiheen hieno ravi hukkui, siitä olisi ollut kiva päästä kokeilemaan myös väistöjä ja keskiravia.

Seuraavalla kerralla olisi sitten tarkoitus ratsastaa rata. Emme kyllä Ladyn kanssa ole ihan vielä radan vaatimalla tasolla, joten katsotaan harjoittelemmeko me vaan osia siitä. Joka tapauksessa tämä tunti osoitti, että kyllä me sinnekin tasolle vielä ihanan Ladyn kanssa voimme päästä. Ehkä sitten syksyllä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti