torstai 7. toukokuuta 2015

Sairaan huonosti!

27.4.2015 Primus Talli
Maiju - t. Lady

Luulin, että Mimmistä tulisi minulle koulurataratsu, mutta nyt sainkin Ladyn. Ladyllahan ratsastin syksyllä A-merkin, ja tykästyin kovasti tammaan. Sittemmin se on kärsinyt vähän jalkavaivoista, ja oli nyt tehnyt reilun viikon ajan tunteja vain kerran päivässä. Viikkoa aiemmin tunnillamme se vaikutti kovin säikyltä, joten en oikein tiennyt mitä odottaa.

Alkukäynti sujui ihan hyvin. Koitin muistella Kikan kurssia ja lähettää Ladyn heti rehellisesti pohkeesta eteen. Lady kuuntelee kyllä pohjetta ja raippaa hyvin, mutta vaikutus ei kestä kuin pari askelta. Pyydettäessä pitäisi olla vahvempi tuntuma suuhun ja ennen kaikkea vakaampi istunta, että tamma ei vain hyppää eteenpäin.

Käynnissä tehtiin tunnin teeman mukaisesti heti takaosakäännösmäiset kulmat. Oli hankalaa. Lady oli koko ajan jännittyneen oloinen, enkä saanut asetustakaan rehellisesti läpi. Käännökset se teki kuin puupökkelö juurikaan taipumatta. Ratsastaja hankaloitti tilannetta entisestään jännittymällä Ladyn seuraksi ja luiskauttamalla painon aina ulkopuolelle sisäpuolen sijaan.

Kun saimme luvan siirtyä raviin, oli juuri tulossa kellopäädystä pitkän sivun alussa. Maiju oli juuri opastamassa, miten minun pitää heti ensimmäisellä kerralla saada Ladyn väliaidoille, kun Lady jo loikkasi. Lause jäi kesken, Lady jäi pomppimaan paikoilleen. Ympyrätyöskentely kellon alla sentään sujui sekä ravissa että laukassa kohtuullisesti ja säikkymättä, vaikka Lady ei edelleenkään ollut rehellisesti pohkeen edessä. Koko uralla laukkaamisesta ei tullut mitään, ravistakin vain osittain. En saanut Ladya millään riittävästi eteen, vaikka hyvin tiedän, että se on ratkaisu näihin ongelmiin. Maijukin sanoi, että kun tamma hikoilee ja hengästyy, se ei ehdi pelätä.

Takaosakäännöksista tulikin sitten ihan täysi katastrofi. Ladyn ja Mimmin olon helpottamiseksi heA:10:n tehtävä siirrettiin kellon alle. Käynnissä radan poikki, takaosakäännös vasemmalle, toinen takaosakäännös oikealle ja vasemman laukannosto. Tehtävä tultiin yksitellen, ja sillä aikaa muut saivat harjoitella takaosakäännöksiä toisessa päässä uraa.

Tuloksena oli Ladyn mielestä sekasorto. Se oli kauhuissaan, kun naapuriuralla aitojen takana puomit kolisivat ja hevoset hyppäsivät suoraan kohti meidän uraa, ja kun meidän uralla kaikki kääntyilivät minne sattui ja joku suhasi laukkaakin siellä seassa. Lopulta ratsastajakin taisi luovuttaa, kun mihin tahansa koitin tammaa kääntää, se jännittyi ja liike suuntautui vain ylös. Takaosakäännökset itse tehtävässä olivat samanlaisia pökkelöitä kuin tunnin alussa, laukannosto ei kunnolla onnistunut saati laukkaaminen viereistä uraa kohti.

Paljon huonommin siis ei enää olisi voinut sujua. Todella tehokas pudotus maanpinnalle edellisen tunnin jälkeen! Harmittaa oma huono ratsastukseni etenkin siksi, että jätin jo valmiiksi hermostuneen Ladyn ihan yksin pelkojensa kanssa. Tosi reilua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti