maanantai 25. toukokuuta 2015

Voittajafiilis!

11.5.2015 Primus Talli
Maiju - t. Lady

Maiju kysyi satulavyötä kiristettäessä, että miten on mennyt. Kerroin sitten, ettei ihan hirveä itsetunnonkohotus se edellinenkään tunti ollut... Mutta nyt rinnakkainen tunti ei enää hypännyt, joten väliaidat olivat kentällä Ladylle astetta pienempi pelote. Sain kerrottua sille heti käynnissä, että nyt ei enää temppuilla vaan mennään sinne minne minä sanon. Ja kas, kun oli alussa jämäkkä, se kantoi hedelmää koko lopputunnin ajan.

Alkuveryttelyssä tehtiin siirtymisiä käynnin ja ravin välillä. Pehmeä siirtyminen käyntiin ja tarmokas siirtyminen takaa eteen raviin. Ravissa Lady tuntui jo paljon tasaisemmalta, mutta edelleen ollaan aika kaukana syksyn ravifiiliksistä. Maiju oli tarkkana ja vaati kaikilta kunnon asetuksen ja ulko-ohjan tuen, kaula ei saanut taipua liikaa, vaikka hevonen asettui ja taipui.
Laukkaa tehtiin tosi pitkään oikeaan kierrokseen. Vähän leikiteltiin, välillä lyhennettiin ja välillä lähetettiin hevoset oikein tosi reippaasti eteen. Tämä teki Ladylle hyvää, sen laukka paranee aina mitä enemmän sitä mennään. Ravissa siirryttiin sitten puomein kentän toiselle reunalle rajatulle kouluradan kokoiselle alueelle ratsastamaan vielä hyvät syvät kulmat. Lady hieman jännitti taas väliaidoilla, mutta sain ohjeeksi tehdä avotaivutusta myös suorilla. Se tepsi hienosti, ja saimme hyviä kulmiakin aikaiseksi.

Olin etukäteen jo vähän aavistellut ja kauhistellut, että harjoitellaan ihan varmasti heA:10:n laukkaohjelmaa. Siinä on aikamoinen laukkakuvio: puoliympyrä keskilaukkaa, josta täyskaartoon ja puoliympyrä vastalaukkaa. Maiju huomioi ihanasti meidät Ladyn kanssa, ja komensi muut seisomaan radan ulkopuolelle. Lady sai siis tehdä kuvion ensin niin, että muut vain seisoivat, eivät edes kävelleet. Näin kukaan ei tullut sitä päin missään vaiheessa, ja minäkin sain keskittyä vain tehtävän ratsastamiseen.
Suunta oli meille hankalampi eli vasen, joten odotukset eivät olleet korkealla. Vaan kuinkas kävikään: Lady teki tehtävän kahdesti ihan ilman ongelmia! Keskilaukka nyt oli kovin vaatimatonta, mutta täyskaarto vastalaukkoineen onnistui tämän hetkiseen tasoomme nähden hyvin.

Kun muut tekivät yksitellen samaa kuviota, saimme kävellä puomien ulkopuolella. Koitin tehdä niitä takaosakäännöksiä, jotka edelleen tuntuivat vähän jäykähköiltä. Pääasiallisesti pyrin pitämään Ladyn rauhassa ja mahdollisimman rentona, vaikka viereisiä uria olikin ikään kuin kaksi ja omalla pikku-uralla vielä aikamoista kääntyilyä.

Tunnin jälkeen oli kyllä voittajafiilis. En olisi kahden edellisen tunnin jälkeen ikinä uskonut, että pystyn ratsastamaan Ladylla tuon laukkakuvion! Mutta Lady olikin jo karsinassa selvästi rauhallisempi ja rennompi. Se on päässyt työrytmiin kiinni ja saa purkaa energiaansa oikeisiin töihin, mikä tekee sille selvästi hyvää. Maijunkin mielestä onnistuimme, olin riittävän päättäväinen ja osasin hyödyntää avotaivutusta hankalissa paikoissa. Nyt oli taas kivaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti