perjantai 28. helmikuuta 2014

Rakkautta ensi silmäyksellä

24.2.2014 Primus Talli
Maiju - r. Gandalf

Tämä Gandalf ei ole vanha eikä harmaa, vaan nuori ja yltiösöpö ruunikko. Se kurkisteli uteliaana karsinastaan, kun menin tervehtimään ratsuani ennen tuntia. Maijun muistikuvan mukaan Gandalf kääntyi nyt seitsemänvuotiaaksi, ja ennen Primukselle tuloaan se on harjoitellut esteratsun uraa.

Minulle hevosen hoitaminen on tärkeä osa ratsastustuntia. Se, miten karsinassa sujuu ennen tuntia, antaa lähtökohdat työskentelylle selästä käsin. Vaikka Gandalf oli minulle täysin vieras, olin heti sen kanssa hyvällä tuulella. Gandalf olisi vain tutkinut taskujani, koska annoin sille tervehtiessäni sokeripalan. Laitoin sen lopulta karsinassa kiinni, koska se oli niin uteliaan oloinen myös käytävän suuntaan...

Kun olimme lähtövalmiina ja otin raipan käteeni, Gandalf astui askeleen taakse ja katsoi minua kuin kysyen, että et kai sinä tuota meinaa ottaa mukaan. Lopulta se meinasi syödä mokoman kapistuksen. Maneesissa en sitten ehtinyt kunnolla edes sisälle, kun Maiju jo sanoikin, että voin jättää raipan pois. Sitä ei kyllä Gandalfilla olisi tarvittukaan. Raippaakin suurempi juttu tuntui olevan sininen jakkara. Selkäännousu sujui hyvin, mutta siinä väliaidoilla se tuppasi aina välillä vähän vaanimaan pientä ruunapoikaa.

Teimme käynnissä keskiympyröitä ja voltteja. Ravissa kokoonnuimme kaikki ensin keskiympyrälle, josta hetken työskentelyn jälkeen jatkoimme koko uraa tehden voltit S- ja R-kirjaimiin. Gandalfilla oli mukavat joustavat käynti ja ravi. Omaa moottoriakin löytyi, mutta sain myös ratsastaa sitä rohkeasti jalalla hieman reippaampaan tempoon. Se on aika suuri ja pitkä, joten erityisesti ravivolteilla jouduttiin molemmat työskentelemään ihan tosissamme.

Laukka oli molempiin suuntiin haastavaa. Ensinnäkin nostossa sain käyttää sellaisia alkeistuntiapuja, eli piti olla todella selvä ja käskeä, ei vain ehdotella. Laukka oli isoa ja aika raa'an tuntuista, tai ainakin minun oli hyvin hankala istua siellä rennosti. Olin sitten lopulta puolikevyessä istunnassa etenkin, kun Gandalf alkoi vähän röhistellä ja vetäisi aina ohjaa kädestä. Laukka myös putosi helposti raville, ellei ratsastaja ollut koko ajan tarkkana.

Avotaivutusteema jatkui alkutunnin voltteja hyödyntäen, nyt vasempaan kierrokseen. Pitkän sivun keskelle tehtiin edelleen voltti, josta jatkettiin avotaivutusta kulmaan asti. Jos tuntui hankalalta, sai asetuksen pitää koko ajan, ja vain suoristaa ennen kulmaa. Gandalf ponkaisi ensimmäisellä kerralla uralta sisään, mutta seuraavilla kerroilla osasin jo pyytää tarpeeksi hellävaraisesti. Avotaivutus tuntui hyvältä.

Kun seuraavaksi voltin jälkeen jätettiinkin takaosa uran sisään ja jatkettiin loput pitkästä sivusta sulkutaivutuksessa, koimme enemmän haasteita. Maiju sanoikin, että Gandalfille sulkutaivutus on vielä vähän vaikeaa. Saimme kuitenkin muutamia hyviä pätkiä, kun kiitin ja lopetin heti muutaman onnistuneen askeleen jälkeen.

Lopun alas ja eteen -ravi keventäen oli hienoa. Tunnin mittaa istuimme myös jonkin verran harjoitusravissa sekä ympyröillä että koko uralla. Kevyessä ravissa jalkani meinasikin nousta ylös, sillä hain vaistomaisesti tukea polvilleni, jota ei este(painotteisessa )satulassa ollut. Harjoitusravissa pääsin selvästi parempaan asentoon, ja Gandalfin ravi olikin hyvin miellyttävää istua.

Itse asiassa koko Gandalf oli hyvin miellyttävä! Todella harvoin esitän mitään hevostoiveita Maijulle, koska katson, että hänellä on jokin tarkoitus valinnoissaan. Mutta nyt kyllä sanoin, että menen Gandalfilla mielelläni toisenkin kerran. Ja kolmannen...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti