perjantai 8. marraskuuta 2013

1,2,3,1,2,3,1,2,3...

2.11.2013 Primus Talli
Johanna - r. Konsta

Tallilla odotti kaksi yllätystä: toisellakin tämän viikon tunneistani sijainen ja ratsukin oli vaihtunut. Johanna piti kuitenkin hyvän tunnin, enkä todellakaan valittanut päästyäni Konstan kyytiin. Tiesin, että saadakseni vaihtoihin riittävän napakan ja kootun laukan saisin tehdä töitä, mutta aiempien tuntien perusteella kyllä pystyväni siihen.

Pääsimme taas liikkeelle hyvällä kepeällä fiiliksellä. Osaan jo käskeä Konstan heti alusta liikkumaan omilla jaloillaan ilman, että jään puristamaan. Ravissa muistan aina Kikan hevosesittelyssä, ja pyydän ravia niin paljon, että se tuntuu jo vähän liian reippaalta. Siitä on hyvä alkaa koota.

Pirita oli jättänyt jälleen Johannalle ohjeet tuntimme teemasta. Johannan kanssa veryttelimmekin laukanvaihtoja ajatellen todella hyvällä harjoituksella: toisella pitkällä sivulla myötälaukannosto käynnistä ja käyntisiirtyminen, toisella sama mutta vastalaukassa. Laukan piti olla lyhyttä ja koottua heti ensimmäisestä askeleesta. Konstalle tällainen jatkuva askellajin vaihto ja kokoaminen teki superhyvää, ja sain nautiskella sen napakoista nostoista ja upeasta laukasta. Ruunaa sai jopa pidättää ennen nostoa, niin innoissaan se oli!

Laukanvaihtoapujen kertauksen jälkeen siirryimme itse tehtävään. Teimme pitkän sivun päästä täyskaarron, jatkoimme hetken vastalaukassa ja sitten teimme viimeisessä kirjaimessa vaihdon. Minulle kävi ensimmäisellä kerralla täsmälleen samoin kuin alkukesästä, eli Konsta oli taas liian pitkä eikä laukka ollut riitävän aktiivista. Se vaan jatkoi kiltisti vastalaukkaa kulmankin läpi.
Seuraavaa kertaa vaarten valmistauduin paremmin tekemällä odotteluaikana lyhyitä laukkapätkiä ja kokoamalla ruunaa jo käynnissä. Näin se oli ihan eri tavalla virittynyt itse tehtävässäkin, ja suoriuduimme vaihdosta kutakuinkin moitteetta. Ainakin se tuli juuri silloin kuin pyysin, ei ennen eikä jälkeen.
Toiseen suuntaan eli vasemmasta oikeaan laukaan ehdimme tehdä vaihdon vain kerran. Siellä vaihto vähän viivästyi, mutta onnistui ensimmäisellä kerralla. Tässä suunnassa suurempi haaste oli täyskaarto, jossa Konsta väkisin painoi ulkopohjetta vastaan ja yritti suurentaa ratsastettavaa reittiä.
Huomasin myös, että lopulta annoin vaihtoavut aika suunnittelematta. Unohdin lähes poikkeuksetta laskea kolmeen tai miettiä litaniaa yksi-siirto-vaihto juuri kriittisimmällä hetkellä. Tämän muistaminen tai jopa ääneen sanominen helpottaisi varmasti sekä minun että hevosen työtä. Johannakin sanoi, että ihan hyvin voi jatkossa laskea ääneen, jotta opettajakin näkee milloin vaihtoapu tulee.

Konstan kanssa on joka tapauksessa ilo tehdä vaihtoja. Sillä on niin hyvä tasapaino, että jos apuja ei osaa antaa oikein, se ei todellakaan vaihda - vaikka todellakin osaa vaihtaa. Oma istuntani vaikutti tällä tunnilla laukanvaihtotehtävässä jotenkin epävakaalta, jalustimetkin tuntuivat heiluvan jaloissa miten sattuu. Alun laukkatyöskentely oli paljon tasaisempaa ja siistimpää, siihen ole tosi tyytyväinen. Konstan laukan kanssa riittää siis vielä töitä, että tavoittaisin samanlaisen tyyneyden kuin Borasin laukassa. Se tosin edellyttää Konstan moottorin käynnistymistä, ja nyt laukanvaihtotehtävässä päästin sen moottorin ajoittain puolitehoille. On kuitenkin taas ihan  pakko kehua Konstaa, se on kertakaikkiaan ja kaikintavoin upea hevonen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti