maanantai 11. helmikuuta 2013

Toistoja

4.2.2013 Primus Talli
Maiju - r. Myssy

Tästä tunnista ei ole kauheasti kerrottavaa, mutta kerrotaan nyt edes se, että jää muistiin. Menin nimittäin viime viikon maanantain tapaan Myssyllä, ja harjoitus oli täsmälleen sama kuin torstain tunnilla.

Edelleen Myssyn kanssa hämmästytti se, miten voimakkaasti sitä pitää ratsastaa eteen. Kyselin aluksi vähän Maijulta vinkkejä, että miten pitäisi reagoida sitten kun ruuna reagoi. Maiju ohjeisti palkitsemaan sen eteenpäinmenosta irroittamalla jalat. Välittömästi vauhdin hiipuessa piti sitten taas napakasti komentaa pohkeilla. Käynnissä sain Myssyn liikkumaan ihan hyvin, samoin kevyessä ravissa, joka tehtiin osin suurella keskiympyrällä. Sen sijaan alun laukka oli taas todella vaikeaa, eikä moottori meinannut käynnistyä siinä millään.

Tuossa B-merkin kuviossa vaikeimmaksi osioksi osoittautui keskihalkaisijan ratsastus voltin jälkeen. Myssy meinasi väkisinkin lipsahtaa liian pitkälle keskihalkaisijan yli, ja sitten jotenkin unohdin ratsastaa sitä suoraan, voltilla kun sai tehdä aika paljon töitä tempon säilyttämiseksi. Välillä oli pakko mennä kevyttä ravia, jotta Myssy ei olisi hiipunut kokonaan. Erityisen vaikea oli keskihalkaisijan jälkeiset kulmat, joissa ruuna olisi varmaan ilman tarmokasta eteenratsastusta pysähtynyt.

Laukka ympyrällä myös tunnin loppupuolella on edelleen haastavaa. Laukka tuntuu muutenkin olevan minulle se vaikein askellaji hallita itseäni ja hevosta. Sitten kun vielä hevosen laukassa olisi työstämistä, loppuvat keinot usein kesken. Myssyllähän ratkaisu ongelmaan on aika yksinkertainen: enemmän vauhtia. Tämä onnistuu paremmin koko uralla laukatessa, jolloin pitkät sivut saa ratsasta reilusti eteen ja käyttää kulmat sitten taivuttamiseen ja kokoamiseen. Välillä kyllä pyöristin myös lyhyet sivut puoliympyräksi saadakseni tasaisempaa menoa. Koko rata leikkaa laukassa ja siirtyminen raviin uralla oli ehkä paras Myssyä herättelevistä liikkeistä, sillä sen jälkeen ratsuni ravasi itsekseen ja oli aivan kevyt. Harmi vaan, että tämä reitti ratsastettiin vasta aivan laukkatyöskentelyn päätteeksi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti