perjantai 20. marraskuuta 2015

K.N. Special -pätkiä

12.11.2015 Primus Talli
Lotta - r. Aku

Ostin pari lisätuntia vanhasta torstairyhmästäni, jossa on vielä muutama tuttu ratsastajakin. Ryhmä vaikutti muutoinkin mukavalta ja tasaiselta ja siinä taitaisi vuoden vaihteen jälkeen olla tilaakin, mutta klo 17 on vaan kertakaikkiaan liian aikainen ajankohta. Töistä lähteminen tasan neljältä ja neljän ruuhkassa tallille luoviminen sekä koiran lenkkeilytyksen hoitaminen on pidemmän päälle liian stressaavaa.

Itse tunti oli onneksi kaikkea muuta kuin stressaava! Sain jatkaa ihanalla Akulla nyt myös Lotan opetuksessa. On todella hyödyllistä käydä välillä toisenkin opettajan valvovan katseen alla. Ainahan opettajat katsovat esimerkiksi istunnassa hieman eri asioita, mutta tarjoavat myös hieman erilaisia ratkaisuja erilaisiin ongelmiin - tai sitten ne ohjeet alkaa sisäistää vasta siinä vaiheessa, kun toinenkin opettaja neuvoo tekemään samoin. Vähän näin kävi nyt, sillä Akun kanssa Lotta vahti tahtia erityisen tarkasti ja muistutti pidäte-myötäys-pohje-yhdistelmästä ja sen nopeudesta. Helposti vahvaksi tulevalle Akullahan ei parane jäädä yhtään vetämään tai kannattelemaan sen etuosaa, vaan pyrkiä ratsastamaan sitä kevyeksi edestä ja työskentelemään takaa.

Tehtiin  K.N. Specialista erinäisiä pätkiä. Aloitettiin käynnissä loivalla kiemuralla, ja samaa kiemuraa jatkettiin myös ravissa. Kiemura oli erinomainen harjoitus Akulle, koska se joutui taipumaan ja asettumaan heti molempiin suuntiin.
Kevyttä ravia mentiin myös ympyrällä, jossa sain aika hyvin reilun asetuksen läpi.
Laukkaa tehtiin aluksi ihan muutama kierros pääty-ympyrällä oikealle. Sitten siirryttiin laukannostoihin, jotka tehtiin aina seuraavan lyhyen sivun keskeltä ravista. Ensin Aku vähän venähti laukkaan, mutta kun Lotta neuvoi kokoamaan ravia voimakkaammin ennen nostoa, niin tuli ehkä yksi hienoimmista laukannostoista ikinä. Tuntui mahtavalta takapuolessa! Laukassa tehtiin myös heti alkutunnista muutama diagonaali ravisiirtymisellä uralle tultaessa. Sain Akun laukan heti aika mukavaksi, joten nämä diagonaalit onnistuivat yllättävän hyvin.

Lopputunti keskityttiin enimmäkseen siirtymisiin ja pysähdyksiin. Pysähdyksiä tehtiin ravista 1/4 pitkällä sivulla tötteröiden välissä, ja siitä jatkettiin suoraan takaisin raviin. Käyntisiirtymisiä kolmen askeleen ajaksi sai tehdä uralla omaan tahtiin. Siirtymiset eivät ole Akun vahvin laji, kun se osaa olla vähän sellainen kumimainen eikä lainkaan terävä, mutta käyntisiirtymiset sujuivat ihan hyvin ja pysähdyksetkin kohtuullisesti.

Tunnin suurin ongelma oli se, että en osannut myödätä. En riittävästi enkä riittävän nopeasti. Tämä näkyi välillä ikävästi Akun suun aukomisena, sillä kun ei ole turparemmiä lainkaan. Nivelissä oli nyt kiitos Maijun sentään stopparilliset ohjat, eli ne eivät enää luisuneet käsistä liian pitkiksi.

Kaiken kaikkiaan olin kyllä tyytyväinen tuntiin. Aku pysyi hyvin käsissä koko tunnin, eikä sillä ollut nyt mitään aikomuksia lähteä karkuun. Se ei myöskään tullut liian vahvaksi, vaikka varmaan parhaani teinkin liian hitaalla myötäämisellä. Tätä harjoitellaan lisää seuraavalla kerralla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti