keskiviikko 18. maaliskuuta 2015

Turhaa jännittämistä ja hermoilua

9.3.2015 Primus Talli
Anni - t. Mimmi

Maiju oli flunssan kourissa, joten meillä oli sijaisena tuttu Anni. Minulle oli jaettu Mimmi, joten juurikaan ei edellistunnista helpottanut. No, minulla ja Mimmillä oli takana kaksi tuntia, yksi huono ja yksi oikein hyvä. En vielä oikein luota Mimmiin - tai en vielä aivan saa sitä luottamaan minuun - joten käperryin taas turvaliiviini. Vähän myös jännitti se, miten sijainen osaa huomioida Mimmin erityistarpeet, mutta Anni klaarasi tilanteen hienosti.

Tunti oli tuttuun tapaan työntäyteinen, minkä seurauksena Mimmikään ei ehtinyt pelätä. Aloitimme pohjeenväistöillä uralta sisään ja takaisin. Mimmi oli yllätyksekseni aika kiinni oikeassa ohjassa ja vastaavasti tyhjä vasemmalta, mikä vaikeutti asetusten läpisaamista oikeastaan molempiin suuntiin. Niinpä jouduin aina ennen väistöä ratsastamaan verrattain pitkään suoraan ja valmistelmaan, ennen kuin pyysin väistöaskelia. Ne olisivat videolta katsottuna saaneet olla paljon selvemmät, mutta hei, ainakin se asetus oli läpi...

https://youtu.be/qz0rQUUG7Bw

Ravia ja laukkaa tehtiin molempiin suuntiin pääosin pääty-ympyrällä. Tuli paljon siirtymisiä ravista laukkaan ja takaisin raviin. Anni halusi hevoset pyöreiksi ja työskentelemään takaa eteen myös nostoissa. Mimmi pääsi vähän nostossa venähtämään, yleisesti ottaen selvisimme tästä hyvin. Etukäteen oli eniten jännittänyt juuri laukkaa, sillä siinä Mimmi tuntuu olevan kaikista herkin ympäristön kolahduksille ja vastaantulevalle liikenteelle.

Anni huomautti aiheellisesti, että Mimmi menee mielellään vähän pitkänä ja etupainoisena etujalkojaan heitelleen, ja sitä olisi hyvä hieman koota ja nostaa. Tämä oli erinomainen huomio, sillä se sai ratsastajan ottamaan narut kunnolla käteen ja alkamaan ratsastaa. Mimmistä tuli heti paljon hallittavampi ja luotettavamman tuntuinen, kun olin lähempänä sitä myös jalalla. Videolla Mimmi näyttää ensin pitkältä ja hitaalta, mutta paranee oikeaan kierrokseen. Minulla näköjään on edelleen paha ongelma kyynärpäiden paikan kanssa, vaikka nyrkit sentään näyttävät pysyvät suht hyvin siellä missä pitääkin.

https://youtu.be/Ayu4MT2FyKY
https://youtu.be/8vR1_a6MmCk

Lopputunnista tehtiin pohkeenväistöjä käynnissä keskilinjalta. Ensin pieni väistö oikealle, sitten pidempi väistö vasemmalle keskilinjan yli, ja lopuksi pieni väistö oikealle takaisin keskilinjalle. Siten sama toiseen suuntaan. Kiirettä piti asetusten kanssa, ja olisin kipeästi tarvinnut raipan, jonka hermostuksissani jätin talliin. Mimmiä saa kuitenkin ratsastaa jalalla aika selvästikin, vaikka se samanaikaisesti tuntuu niin kovin herkkikseltä.

Taas kerran pitää todeta, että tein tunnista itselleni paljon vaikeamman, kuin mitä olisi ollut tarpeen. Mimmi on hieno, eikä se edes yrittänyt tehdä mitään, kun sille tarjosi jatkuvasti muuta ajateltavaa.

Videot: Merja Kolehmainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti