tiistai 17. huhtikuuta 2012

Syystuulia

Pääsäisen aikaan tupsahti sähköpostiin tallilta tiedote, joka koski jo syyskautta. Tähän asti hevosilla ei ole ollut yhtä yhteistä vapaapäivää, vaan tunteja on ollut kaikkina viikonpäivinä, ja hevosten vapaapäivät on sovitettu sinne työskentelyn lomaan. Syyskauden alusta asiaan tulee muutos.

Ymmärrän täysin tallin rauhoittamisen yhdeksi päiväksi kokonaan ulkopuoliselta hälyltä. Hevosten hyvinvointi on meille ratsastajillekin ensiarvoisen tärkeää, ja Primuksella jos missä pidetään tuntiratsuista hyvää huolta. Viimeksi sain tästä erinomaisen esimerkin kuuntelemalla viime lauantaina pari tuntia Kikka Suomiota ratsastusseura Primuksen organisoimassa hevostaitoiltapäivässä. Se, mikä tässä nyt kiukuttaakin, on tosiasia, että hevosten vapaapäiväksi valikoitui perjantai. Maailman paras ratsastuspäivä!

Minulle tuntiratsastajana täysipainoinen hevosharrastus koostuu useasta eri elementistä, jotka ovat kaikki tärkeitä. Tallin ilmapiirin pitää olla hyvä, tallille on oltava kiva mennä ja sieltä tultaessa on oltava hyvällä tuulella. Tässä mukavalla ja tasoltaan samankaltaisella ryhmällä on iso rooli.
Hevosten pitää olla riittävän korkeatasoisia, jotta tunneilla pystyy keskittymään myös omaan kehittymiseen, ei pelkästään hevosen eteenpäinviemiseen. Ja jotta pystyy kehittymään, on oppilaan ja opettajan välisen kemian oltava kohdallaan, yhden tyyli kun sopii yhdelle ja toisen toiselle.

Nämä kaikki ovat natsanneet Primuksen nykyisessä Piritan pitämässä perjantairyhmässäni paremmin kuin hyvin, ja siitä olen ollut valmis jo vähän maksamaankin - ja olen jatkossakin. (Fiiliksistäni Primukselle siirtymisen jälkeen voi lukea tarkemmin toisaalla tässä blogissa.) Tunnilla olen nollannut menneen työviikon ja aloittanut viikonlopusta nauttimisen.
Nyt ryhmämme on onneksi kokonaisuudessaan siirtynyt toiseen ajankohtaan, eli siitä ei näillä  näkymin tarvitse luopua. Mutta ajankohtia ei ymmärrettävästi ollut valittavana kovin montaa, joten jouduimme maanantain yövuoroon kello yhdeksäksi illalla. Opettajasta ei vielä ole mitään tietoa, ja kaiken lisäksi hintoihin tulee todella tuntuva korotus. 

Uskon, että en ole ainoa perjantairatsastaja, joka on nyt vähän ymmällään siitä, mitä syyskausi tuo tullessaan. En tiedä, pystynkö ratsastamaan täysipainoisesti siihen aikaan, kun pitäisi olla jo menossa nukkumaan seuraavan aamun herätystä varten. Käytänkö jatkosssa työviikon ratsastustunnista toipumiseen? Iltaunisena en olisi ikinä itse varannut tuntia moiseen ajankohtaan. Entä opettajat, menevätkö heidänkin työvuoronsa aivan uusiksi, kun kahdelta opettajalta putoaa yhden päivän tunnit kokonaan pois? Silloin muutos koskisi vielä suurempaa osaa ratsastajista kuin nyt. Tallilla on kyllä paljon järjesteltävää, kun lisäksi kaikki hevosryhmät ovat jatkossa kuuden ratsukon ryhmiä, ja juniori-ikäiset poni- ja hevosratsastajat erotellaan omiksi ryhmikseen.

Ja ettei kukaan nyt kuvittele, että hämmästelen vaan täällä blogissa, niin tehdään selväksi, että nämä puhtaasti itsekkäät ajatukseni olen tuonut julki myös tallille, ja niihin on tallilta käsin hyvässä hengessä myös reagoitu. Tallin seinällä olleen tiedotteen mukaan pitäisi toukokuun lopussa olla syyskaudesta lisää kerrottavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti