maanantai 23. huhtikuuta 2012

Pikkuveljellä pihalla

17.4.2012 Primus Talli
Maiju - r. Foxy

Lauantaina jo huomasinkin, että Foxy on palannut lomalta - ja jipii, sain mennä sillä Maijun tiistaitunnilla! Olin vähän haaveillut siitä tai Dariososta tai Roopesta, joten hevosvalinta kelpasi vallan mainiosti.

Tunnin teemana olivat pysähdykset ja peruutukset. Aloitimme maneesissa käynnissä tekemällä pysähdyksiä ensin seinän vieressä uralla ja sitten radan poikki kääntäen. Maiju kyseli aina pysähdyksen tehneeltä, että tuntuuko siltä, että pysähdyksestä pääsisi helposti peruutukseen. Foxyn pysähdykset tuntuivat suuntautuvan koko ajan voimakkaasti taaksepäin, ja se alkoi jo pelkistä pysähdyksistä helposti ennakoida peruutusta. Tunne oli aika jännä, sillä vielä syyskaudella Foxylle peruutus oli liikkeistä vaikeimpia jäykän takapolven vuoksi.

Kevyt ravi tehtiin osin uralla ja osin pääty-ympyröillä, samoin laukka. Foxy liikkui eteen ravissa aika vaivattomasti, ja sain sen oikeassa kierroksessa hyvin tasapainoon. Siinä jo kuitenkin tunsin, että ruuna oli voimakkaasti kiinni vasemmalta. Vasen kierros osoittautuikin erittäin haastavaksi, etenkin laukassa. Sain tehdä ihan tosissani töitä pitääkseni Foxyn oikealla tiellä ja suorana. Se kovin mielellään olisi pienentänyt ympyrää ja pullauttanut kaulansa ulos. Niinpä ratsastin aika pitkässä muodossa, ja koitin vaan saada koipia vertymään ja ratsuani sitämyöten suoraksi. Laukka parani kohti loppua, mutta hyväksi asti ei ehtinyt.

Tiistaiaamuna oli vielä roiskinut räntää ja vähän myöhemmin vettä, mutta iltapäivästä alkoi kirkastua. Niinpä meidän tuntimme pääsi puolessa välissä haistelemaan aurinkoista kevätilmaa kentälle. Maiju ohjeisti pitämään ohjat siirtymisen aikana tuntumalla ja vielä kentälläkin sen verran tiukalla, että tarvittaessa saisimme hevoset nopeasti kontrolliin. 

Arvelin, että Foxy jos kuka saattaisi vähän loikkia, ja koitin muistaa tarjota sille koko ajan jotain tekemistä. Kun ruuna keskittyy ratsastajaan, se unohtaa ulkomaailman ja siellä vaanivat vaarat. Oikeassa kierroksessa Piritan antama vinkki oikean nivusen tuomisesta erityisen lähelle on toiminut hyvin, ja toimi nytkin. Foxy ei hötkyillyt ulkona lainkaan. 

Pystyimme tekemään käynnissä monta onnistunutta peruutusta. Aluksi ahnehdin vähän liikaa ja vaadin liian monta askelta taakse. Koska liike on edelleen haastava, alkoi Foxy helposti peruuttaa vinoon, mikäli askelmäärä kasvoi liiaksi. Kun tyydyin kolmeen neljään askeleeseen, se peruutti suoraan ja lähti vielä peruutuksesta suoraan eteenpäin.

Loppuravin teimme myös ulkona suurella ympyrällä, mutta palasimme sitten kaartoon maneesiin. Maijun mielestä Foxy oli mennyt hyvin. Se oli ihan ok, aika pitkä koko tunnin, ja tosiaankin vasemmalle laukassa erityisen vaikea. Toivottavasti kyse oli vaan lomanjälkeisestä kankeudesta, ja pienellä jumpalla ruuna taas vertyy. Muuten se liikkui aika kivasti, ja olen kovin tyytyväinen Foxyn keskittymiseen ulkona. On se vaan kertakaikkiaan niin sympaattinen tapaus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti