torstai 12. huhtikuuta 2012

Hui kauhistus, esteitä!

30.3.2012 Primus Talli
Pirita - r. Veeti

No, eiväthän ne nyt oikeasti mitään esteitä olleet, vaan ihan tavallisia maapuomeja. Silti tällaiselle koulutuupparille, jonka edellisestä kevyestä istunnasta kulunutta aikaa lasketaan vuosissa, tuli kylmä hiki hevoslistaa luettaessa. Ihan selvästi siinä luki, että puomitunti! Kaiken lisäksi minulle oli merkitty aivan uusi tuttavuus, jo monessa tallin ratsastajassa ihastusta herättänyt isokokoinen virolaisruuna Veeti.

Veeti loikoili karsinassaan raukean näköisenä, ja kun se pungersi itsensä pystyyn ymmärsin, miten valtava se oikein onkaan. Estesatulan vyökin tuntui kilometrin mittaiselta! Selästä käsin ruuna tuntui aika helpolta istua, vaikka pienen estesatulan vuoksi olo oli alkuun hutera. Niin äkkiä sitä tottuu Primuksen ihaniin koulupenkkeihin!

Jäimme poikkeuksellisesti tallipäätyyn, jonne Pirita oli jo asetellut puomeja. Veryttely tehtiin tunnin teemaa silmällä pitäen, ja puomiharjoitusten tarkoituksena oli palauttaa taas vähän mieliin mm. kevyttä istuntaa, lähestymistä esteelle ja esteratsastukseen sopivaa tempoa. Siispä heti alussa hetken perusravityöskentelyn jälkeen piti keventää neljä raviaskelta ja sitten nousta neljäksi askeleeksi kevyeen istuntaan. Veeti lompsotteli tasaisesti eteenpäin, joten pystyin hyvin keskittymään pelkästään oikean istunnan muistelemiseen. Koin jotenkin hankalaksi käyttää pohkeita kevyessä istunnassa, vaikka juuri siten kai hevosen paremmin saisi liikkumaan kuin vain alhaalta tuuppaamalla...

Veryttelyn päätteeksi viipotimme vielä muutaman kierroksen laukassa kevyessä istunnassa ennen varsinaisen puomityöskentelyn aloittamista. Ensin tulimme toisella pitkällä sivulla olleet kolme puomia ravissa keventäen. Ennen puomia piti muistaa tehdä puolipidäte, jonka tarkoituksena oli auttaa hevosta pääsemään lähelle puomia. Sitten vaan tasaisella tahdilla yli puomeista, keskeltä. Veeti veti vähän vasemmalle kohti uraa, mutta pelkkä raipan vaihto ulkokäteen auttoi. 
Sitten sama niin, että ennen puomeja noustiin kevyeen istuntaan, askellajina yhä ravi. Kun tämä sujui, vaihdoimme suuntaa ja siirryimme laukkatyöskentelyyn.

Aloitimme kahdella puomilla, jotka olivat suht kaukana toisistaan. Lähestyminen piti ratsastaa huolella, jotta pääsi lyhyeltä sivulta kääntymään keskelle puomia. Laukka piti ylläpitää tasaisena toiselle puomille ja sen jälkeen. Veeti totteli kovin kuuliaisesti, mutta meinasi ensimmäisellä kerralla hyytyä puomien välissä. Kun hieman tsemppasin sitä, oli ajoittain havaittavissa jo pientä innostusta puomeja kohtaan!

Suunnanmuutoksen jälkeen palasimme kolmen puomin kimppuun, jotka tultiin nyt siis laukassa. Veeti tuli ensimmäisellä kerralla vähän vetelästi. Pirita totesikin, että se ei ole nyt lainkaan edessä, ja kehotti hieman aktivoimaan raipalla. Seuraavalla kerralla kulma imaisi vauhtia, ja komensin ruunaa juuri ennen puomia. Tahtihan siinä sotkeentui, ja Pirita aiheellisesti huomautti, että niin lähellä "estettä" ei voi enää tehdään niin radikaalia muutosta. 
Tämän jälkeen aloitin valmistautumiseni omaan vuorooni hieman aiemmin, ja aktivoin Veetiä jo käynnissä. Lisäksi Pirita vähän pidensi puomivälejä isolaukkaisille Veetille ja Fellinille, ja sen jälkeen pääsimmekin puomit pariin kertaan oikein sujuvasti.
Loppuravi oli Veetiltä varsin tarmokasta, ja se oli kauniisti kuolaimella hyvin kevyenä. Puomit olivat sen mielestä selvästi kivoja!

Suureksi hämmästyksekseni Pirita kehui kevyttä istuntaani, ja totesi minun selvinneen puomesta hyvin. Hän oli kyllä selvästi miettinyt jakaessaan minulle Veetin, niin kotoisa se oli heti ensi metreistä lähtien, oikea turvapolle! Tämän tunnin jälkeen en lainkaan hämmästele sitä laajaa ihailijajoukkoa, jonka Veeti on Primuksella kerännyt. Tunnista jäi todella hyvä mieli, ja hetken jopa harkitsin esteiden kokeilemista monen vuoden tauon jälkeen. Onneksi lopullista päätöstä ei tarvinnut tehdä, sillä varsinainen estejakso alkoi sopivasti lomamatkani aikana. Takaisin omalle tunnilleni palaan siis taas parin viikon päästä, jolloin estekerrat ovat tältä keväältä ohi.

Tunnin päätteeksi kävimme vielä nauttimassa hetken ulkoilmasta, kun kiersimme tallin kävellen. Ihanaa, kohta päästään taas ulos ratsastamaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti