torstai 26. tammikuuta 2012

Laukannostoja

20.1.2012 Primus Talli
Pirita - r. Foxy



Edellisen tunnin hankaluuksista huolimatta lähdin heti perjantaina samalla konseptilla tallille uudestaan. Tällä kerralla vain löysäsin hieman chapsia, jotta jalka taipuisi vähän paremmin edes siihen ainoaan suuntaan, mihin se pystyy taipumaan. Helpotuksekseni Pirita oli jakanut minulle taas Foxyn, joten pääsin lastoineni tutun hevosen selkään.

Aloitimme veryttelyn tekemällä päätyihin suuren ympyrät, ei mitään voltteja vaan kunnolliset 20 metrin pääty-ympyrät. Suoralla mentiin siis suoraan, ympyrällä asetettiin ja taivutettiin. Lisäksi piti huolehtia siitä, että käynti oli energistä ja tahti säilyi tasaisena. Sitten sama ravissa.

Pirita oli ratsastanut Foxylla keskiviikkona ja kertoi, että se ei lopulta tuntunutkaan niin vinolta kuin miltä se näyttää. Hän oli tehnyt paljon vain suoria linjoja uran sisäpuolella kaikissa askellajeissa, mikä oli suoristanut myös ruunaa. Pirita kyllä tunnusti, että vasen kierros on Foxylla huomattavasti hankalampi kuin oikea.

Koitin jatkaa tällä ajatuksella, eli saada ruunan suoraksi. Etenkin käynnissä koitin vältellä uraa, jotta hevonen alkaisi kuunnella mihin minä haluan mennä. Kuten yleensäkin, vasta ravissa sain Foxyyn kunnon otteen. Tosin aloitimme vasemmalle, ja alku oli hieman hakemista. Pirita muistutti taas niistä oikealta tehtävistä puolipidätteistä, joilla tasapainotetaan hevosta. Oikeaan kierrokseen homma sitten taas natsahti kohdilleen, ja Foxy paineli kivaa helpooa ravia sopivassa alkutunnin muodossa ilman suurempia ponnisteluja. Sain luvan hieman välillä aina muistuttaa kevyesti sipaisemalla raipalla pohkeen taakse, etteivät ne takajalat saa unohtua matkasta.

Laukka oli nyt taas jotenkin tosi vaikeaa. En pystynyt edelleenkään vaikuttamaan jaloillani niin kuin olisin halunnut, ja huomasin vieläkin olevan hieman arka ratsastamaan kunnolla eteen. Aika helposti se yksi putoaminen näköjään takaraivoon jää... Foxyn laukka jäi helposti enemmän ylös suuntautuvaksi kuin reippaasti eteen. Pirita oli kuitenkin ihan tyytyväinen, joten ehkä se ei sitten näyttänyt niin kauhealta kuin miltä se tuntui.

Tunnin tehtänävä oli laukannostot suoralla uralla. Tulimme ensin käynnissä oikeassa kierroksessa uran sisäpuolella kohti Piritaa ja nostimme keskeltä pitkää sivua oikean laukan. Jouduin vielä aloittamaan aika lyhyellä varoitusajalla, mutta laukannostot onnistuivat nyt Foxyn kanssa tosi hyvin. Muistin sen maagisen sisäetujalan, ja kun vaan annoin avut oikeaan aikaan, nousi laukkakin täsmällisesti. Meidän haasteenamme oli oikeassa kierroksessa laukan rullaaminen, sillä Foxy olisi kovin mielellään tiputtanut takaisin käyntiin välittömästi kulman jälkeen. Se kuitenkin pysyi suorana koko pitkän sivun, mikä oli tavoitekin. Pidin ruunan hereillä tekemällä muutamia ravivoltteja oikeaan toisella pitkällä sivulla, ja niillä sain taas muotoakin kohotettua. Se taisi olla avainasemassa myös laukannostoissa.

Vaikeampaan vasempaan kierrokseen nostimmekin laukat sitten ravista, muutoin tehtävä säilyi samana. Tässä kierroksessa Foxy tuli väkisinkin vinoksi, ja kanttasi ensimmäisellä kerralla noston jälkeen voimakkaasti oikealle kohti uraa. Otin raipan samantien oikeaan käteen, ja sen jälkeen oli peilistä kiva itsekin seurata, miten suoraan lopulta pääsimme. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että Foxy ei nostanut kertaakaan väärää laukaa, ja että se nosti laukan joka kerta kuin pyysin. Edelliseen, vähän vastaavanlaiseen tehtävään verrattuna siis huima parannus! Muoto ei kyllä ravinostoissa säilynyt, mutta en välittänyt siitä, mikä osoittautui oikeaksi ratkaisuksi itse tehtävän kannalta.

Loppuravissa Foxy venytti mahtavasti eteen alas, ja saimme siirtyä loppukäyntiin ennen muita. Pirita kehui, että lopun vinoudesta huolimatta Foxy oli ollut mukavan reippaan tuntuinen. Totesin jälleen, että on kyllä vaikea ratsastaa, kun ei tunne oikeaa kylkeä pohkeella lainkaan, joten siihen nähden tunti meni ihan hyvin. Jalassa ei edelleenkään tuntunut pahalta jälkeenpäin, joten ehkäpä ensi kerralla uskallan siirtyä jo hieman kevyempään tukeen ja takaisin normaaleihin varusteisiin.

Tallin kesäohjelmakin muuten julkaisiin jo pari viikkoa sitten. Viime vuodesta viisastuneena päätin olla liikkeellä samantien, ja varasin itselleni heti kesän alkuun viiden päivän istuntakurssin sekä heinäkuun ensimmäiselle viikolle asti viikoittaisen vaativan koulutunnin. Osa kursseista ja kesätunneista tulikin täyteen parissa päivässä. Hieman jäi harmittamaan se, etten ilmoittautunut vielä kankikurssillekin. Olin ajatellut vähän viikonloppuna pidettävää kahden tunnin mittaista kanget tutuksi -kurssia, mutta kun Pirita kuuli minun ratsastaneen kankisuitsilla - viimeksi Kaupun Ratsastuskoululla varmaan 15 vuotta sitten Anuskalla - suositteli hän mielummin kunnon kurssia. Niiden suhteen olin kuitenkin auttamatta myöhässä, eli ei auta kuin kytätä peruutuspaikkoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti