tiistai 3. tammikuuta 2012

Kausi päätökseen tanssahdellen

30.12.2011 Primus Talli
Anni - r. Foxy

Syyskauden viimeinen tunti oli uuden vuoden aatonaattona normaalisti. Pirita oli kuitenkin vielä joululomalla, joten opettajana oli muutamalta aiemmaltakin tunnilta tuttu Anni. Sain parin kerran tauosta huolimatta jatkaa Foxylla, joka oli poikkeuksellisesti edellisellä tunnilla.

Olen tosiaan mennyt Foxylla syyskauden aikana reilut kymmenen kertaa, ja vain kerran aiemmin olen saanut sen tunnilta. Siinäkin on puolensa, koska verrytellyllä hevosella pääsee heti alusta asti vaatimaan eri tavalla kuin tallista otetulla. Pidän kuitenkin puuhastelusta tallissa, ja etenkin osallistuvaisen Foxyn kanssa se on suorastaan hauskaa. Myös hevosen hoitaminen tunnin jälkeen on mielestäni iso osa ratsastusharrastusta, ja siksi onkin ollut kiva kun Foxy on yhtä poikkeusta lukuunottamatta tullut tuntimme jälkeen sisälle.

Mutta nyt se oli siis edellisellä tunnilla, ja menikin varsin kivan näköisesti. Oli oikeastaan varsin hyödyllistä seurata sen menoa kerran myös katsojan ominaisuudessa kaikessa rauhassa ja kuunnella, millaisia neuvoja opettaja ratsastajalle antoi. Enimmäkseen ohjeet kuulostivat kovin tutuilta, eli Anni kehotti kokoamaan ruunaa ja  ratsastamaan sitä ryhdikkäämmäksi. Juttelinkin ratsastajan kanssa tuntiemme välissä, että Foxyn kanssa niin kovin helposti tyytyy sellaiseen pitkään letkeään rentoon muotoon, mistä se hyvin helposti valahtaa röhnöttämään etupainoiseksi.

Pääsinkin nyt sitten kokoamaan Foxya heti alkukäynnistä alkaen. Koitin ottaa niitä puolipidätteitä etenkin oikealta, jonne ruuna helposti kaatuu, ja samalla muistuttelin napakoilla lyhyillä pohjeavuilla. Vaikka aloitimme käynnissä tehden pientä avoja ja diagonaalilla kerran sulkuakin, otin aina välillä pieniä ravipätkiä muistuttaakseni Foxya siitä, että takajalkojenkin olisi kiva seurata mukana. Avossa piti etenkin vasemmassa kierroksessa olla taas supertarkka siitä, että hevonen ei pungennut oikea lapa edellä.

Ravia varten kokoonnuimme isolle pääty-ympyrälle kaikki kuusi, ja kevensimme siinä. Välillä teimme ympyrän vaihdon niin, että suoristettaessa myös koottiin ravia selvästi puolipidättein ja istunnalla. Foxy oli hyvin kuulolla, ja jo edelliselläkin tunnilla tehty ympyrän vaihto sopi sille hyvin. Ruunan piti koko ajan seurata ratsastajaa, että kumpaan kierrokseen mennään, ja suunnan vaihtuessa sain hyvin uuden ulko-ohjan jäämään tuelle. Annin mielestä vaikutin hevoseen hyvin jalat lähellä kylkiä, ja sain sen ryhdikkääksi. Foxy tuntuikin tosi kivalta, ja myös oikea laukka sujui oikein hyvin ilman, että ruuna rojahti eteen ja alas. Koko ajan piti kyllä ratsastajaa, eikä puolipidätteitä saanut unohtaa hetkeksikään.

Vapaan käyntipäitkän jälkeen jatkoimme (muistaakseni...) avotaivutuksia pitkillä sivuilla käynnisssä. Nyt muistin jo pitää sen ulkopohkeenkin aika edessä, ettei lapa pungennut edellä. Laukkaa teimme pääty-ympyröillä, joilta välillä jatkoimme suoraan koko uralle. Menemme aika paljon laukkaa vain ympyröillä, mikä on tietenkin hevosen oikein päin saamiseksi erittäin hyödyllistä, mutta välillä on kiva kokeilla, kantaako tehty työ myös suoralla uralla. No nyt kantoi aika kivasti oikeaan kierrokseen, mutta vasempaan Foxy oli taas kovin vino.

Ruuna oli edelleen aika ryhdikäs ja hyvin kuulolla, mutta kun aloin vaatimaan suoruutta suoralla uralla, meni siltä hermo. Ratsastin Annin ohjeen mukaisesti avotaivutusmaisesti, jolloin Foxyn takaosa automaattisesti painuu uralle ja se joutuu taipumaan ja asettumaan hankalaan vasempaan kierrokseen. Koska ruuna oli vielä hyvin koottu, pyysin selvästi liikaa, ja tuloksena oli kovaa protestointia pienen tanssahtelun muodossa. Koska Foxy ei meinannut millään laantua, saivat muut jo lopettaa laukkatyöskentelyn. Me jatkoimme vielä hetken laukkaa keskiympyrällä, enkä antanut periksi ennen kuin Foxy antoi. Anni totesikin, että ruuna alkaa olla nyt jo sen ikäinen (täytti vuodenvaihteessa seitsemän), että sen pitää jo välillä jaksaa kantaa itseään pidempiäkin aikoja.

Loppuravissa sitten vaan venyteltiin molempiin suuntiin. Tallissa Foxy meni heti piehtaroimaan, kun sain sen riisuttua. Ruuna oli aivan hikinen, joten se oli todella joutunut tekemään töitä. Tunti oli oikein hyvä, etenkin kun vielä lopuksi pääsimme yhteisymmärrykseen siitä, että myös vasempaan kierrokseen voi laukata suorana asetuksessa. Tämän tunnin perusteella myös siitä, että hevonen oli verytelty ennen omaa vuoroa, oli selvästi apua. En usko, että olisin päässyt noin hyvää laukkatyöskentelyyn vain yhden tunnin päätteeksi.

Syyskausi paketoitiin tämän tunnin myötä, mutta uusi alkaa jo heti seuraavalla viikolla. Sen verran nämä tehokkaat tunnit ovat taas innostaneet, että pistin tuntipörssiin ilmoituksen. Etsin itselleni toista ryhmää kevätkaudeksi siten, että ratsaisin joka toinen viikko kaksi kertaa. Löysin lähes sen mitä etsi ja vielä varsin hauskasti siltä Maijun tunnilta, jolla Primus-taipaleeni aloitin. Tunnit ovat jakautuneet hieman epäsäännöllisesti pitkin kevätkautta, mutta eipä tuo haittaa. Pääasia, että pääsee vähän säännöllisemmin hevosen selkään, ja kiva on saada taas myös Maijun kommentteja ratsastuksestani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti