torstai 14. huhtikuuta 2016

Konsta kokoon

28.4.2016 - Anni - r. Konsta

Pääsiäisviikonloppuna oli tallilla niin paljon ylimääräisiä kursseja ja tunteja, että Maiju oli opettanut osuutensa jo aamulla. Niinpä Anni sijaisti, ja meillä kaikilla oli vielä hieman erikoiset hevosetkin. Minä sain yli vuoden tauon jälkeen ratsastaa Konstalla, joka ehdottomasti kuuluu suosikkiratsujeni joukkoon. Konstahan on jo varsin kokenut ja vähän iäkkäämpi ruuna, joka tekee pyydettäessä vaikka mitä. Toisaalta jos ei pyydä, niin se ei tee juuri mitään, eli ei anna ilmaiseksi hetkeäkään. Nappasin myös FilmMe-rannekkeen ajatuksella, että katsotaan nyt sitten miltä se harjoitusravi todellisuudessa näyttää, Konstan liikehän kun ei ole sieltä pienimmästä päästä.

Aloitettiin tekemällä jokaiseen pitkän sivun kirjaimeen voltit. Meitä ei ollut kuin neljä, joten Anni pystyi neuvomaan hyvinkin ratsukkokohtaisesti ja vaatimaan kultakin tuntumaa myös ulko-ohjaan ilman, että piti koko voltin ajan vaan kiskoa vasemmalta. Volttien piti olla myös keskenään samanlaisia. Sain lyhentää vähän ohjaakin, jotta kädet ei tule liian taakse tai en itse jäisi liikkeen taakse käynnissä.

Konstaa vaadin myös ihan läpi koko tunnin kantamaan itseään paremmin. Se tuntui vähän siltä, että on saanut mennä paljon pitkässä matalassa muodossa, ja kokeili kyllä jatkuvasti valahtaa alas. Joka askeleen sai siis ratsastaa ja nostaa niskahihnaa korkeimmaksi kohdaksi. Etenkin laukassa Konstan ratkaisu oli oma-aloitteinen ravisiirtyminen, mikä pääsi pari kertaa yllättämään ihan täysin. Myös siirtymisissä ravista käyntiin ja etenkin laukasta raviin se helposti nyökähti vähän alas. Anni käski nostamaan hevosta vähän jaloilla ja huolehtimaan, ettei se jätä takajalkoja kamalan taakse. Siirtymiset alaspäin piti tehdä ikään kuin ylämäkeen, ylöspäin taas koota reilusti ennen siirtymistä.

Ravia ja laukaa mentiin pääosin ympyrällä tehden paljon siirtymisiä. Ne tekivät Konstalle todella hyvää. Kun päästiin laukassa yhteisymmärrykseen siitä, että todellakin pitää laukata eikä vaan voi yhtäkkiä vaihtaa askellajia tai peräti lähes pysähtyä, tuli laukasta oikein miellyttävää ja ravista sen jälkeen oikein ryhdikästä.

Lyhyen käynnin jälkeen tehtiin pohkeenväistöä keskihalkaisijalta uralle ensin kerran pari käynnissä, sitten ravissa. Konstaa piti koota aivan jatkuvasti, jotta se jaksoi kantaa itsensä läpi väistön. Mutta sitten kun jaksoi, niin väistöt olivat aika kivoja. Oikeastaan koko tunti oli aika kiva ja todella tehokas.

Videolta tarkastellen jalustimet olivat taas aivan liian lyhyet, ja jotenkin käynnissä tämä korostui ihan erityisesti. Konstan isossa liikkeessä en kuitenkaan saa jalkaa riittävän lähelle pidemmillä. Kyynärpäät irtoavat ajoittain kyljistä edelleen. Käden paikka muutoin oli ihan kohtuullinen, paitsi väistöissä vasemmalle, joissa ulkokäsi vatkasi kummallisesti pahasti pois paikaltaan. Käynnissä näytti vähän siltä, että tuuppaan ihan turhaan istunnalla - Konstalla pienet kannukset olisivat voineet olla paikallaan, vaikka se raippaa hyvin kuunteleekin. Kevyessä ravissa saisin nousta vähän suorempaan ylös, asento tahtoo olla ajoittain vähän etunojan puolella. Harjoitusravi ei sen sijaan näyttänytkään aivan epätoivoiselta etenkään silloin, kun Konsta kunnolla ravasi.

Olen nyt katsellut tämän FilmMen muutaman kerran läpi ja jopa kuunnellut sitä "taustamusiikkina". Yllättävän paljon saa irti pelkistä kommenteista, vähän ajatuksia ja ideoita omaan tekemiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti