maanantai 3. elokuuta 2015

Kesä-Esa

15.6.2015 Primus Talli
Lotta - r. Esa

Työesteen vuoksi meni ensimmäinen helppo-A-kesätuntikin sivusuun. Lotta oli pitänyt sen edellisenkin, ja täytyy sanoa, että oli kyllä oikein hyödyllistä päästä välillä toisenkin opettajan silmien alle. Ratsunani oli Assegai eli Esa, jo vuoden päivät Primuksella ollut jättiläisruuna. Sillä on kokoonsa nähden vaatimaton käynti ja ravi, josta tulee kiireessä helposti epäpuhdasta. Esa oli alkuun vähän jähmeän oloinen, joten sain ohjeeksi ratsastaa aika hitaassa tempossa. Ravi olisi kuitenkin saanut olla terävämpää.

Tehtiin aika itsenäistä alkuveryttelyä ja pitkiä diagonaaleja, sillä olimme kuuden ratsukon voimin koko maneesissa. Kahdella keskiympyrällä jatkoimme ravin työstämistä, Esan kanssa tavoitteena saada raviin laatua eli lähinnä tahtia. Laukassa vasempaan sitä oli helpompi työstää, laukka on ison hevosen laukkaa. Koko uralla himmailin laukkaa hieman turhaan, mutta en verran olin kuullut juttuja Esan kevätjuhlaliikkeistä...

Jäimme välikäynnin jälkeen maneesin keskelle varatulle uralle. Teimme käynnin kokoamisia ja takaosakäännöksiä, ensin puolikkaita radan poikki ja sitten kokonaisia. Esalle nämä eivät olleet kovin vaikeita. Vaikeus tuli vastaan sitten, kun siirryttiin raviin ja siitä laukkatehtävään. Lotta vaati tarkan kulman ja sitten keskeltä lyhyttä sivua napakan oikean laukannoston. Siitä jatkettiin taas tarkat kulmat tehden toiselle lyhyelle sivulle, jossa siirtyminen takaisin raviin. Esa oli aivan liian löysä, nosto oli hidas ja laukka löntystelyä. Saimme lopulta kaikki huutia riittämättömästä eteenpäinpyrkimyksestä, ja jouduimme välillä tekemään ylimääräisen pätkän laukkatyöskentelyä saadaksemme askellajiin jotain tolkkua. Sitten palasimme alkuperäiseen tehtävään, joka onnistuikin jo paremmin. Esan kanssa kyllä tarvittiin useampi toisto edelleen.

Loppuravissa tavoitin sen tunteen, mihin olin koko tunnin ajan Esan kanssa pyrkinyt. Lottakin sanoi, että nyt olisi kiva jatkaa työskentelyä. Muuten meni hyvin, mutta käsiini saan kuulemma kiinnittää paljon huomiota - tällä tunnilla ne alkoivat taas valua ja nyrkit kääntyä vaakatasoon... Loppupalautteessa hän totesi myös, että olen ratsastanut jo niin kauan, että voisin heti alusta olla hieman rohkeampi. Selitin taas, miten olen uuden hevosen kanssa aluksi turhan varovainen, mutta Lotan mielestä voisin hyvin kokeilla nopeammin ja rohkeammin eri apuja, kun kerran opettaja sanoo hevosen olevan ihan perusratsastettava. Että näinpä hyvin sitä sitten olen saanut toteutettua sitä rohkeammin-teemaani, viimeisen puolentoistavuoden aikana!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti