tiistai 30. kesäkuuta 2015

Puomityöskentelytunti

9.6.2015 Primus Talli
Maiju - r. Veron

Lyhyen kesäkauden avasi osaltani aivan uuden tyyppinen tunti, pyomityöskentely. Monet huippukouluratsastajat käyttävät maapuomeja apuna ja vaihteluna harjoitellessaan, ja Primuksella on nyt otettu vastaavanlaiset harjoitukset tuntiohjelmaan. Puomeja käytetään tässä mm. hevosen kokoamiseen ja askeleen pituuden säätelyyn. Ajattelin puomityöskentelyn olevan kivaa vaihtelua peruskouluratsastukseen ja lisäksi ajattelin sen helpottavan myös tulevilla estetunneilla.

Minulla oli itselleni aivan uusi ratsu, viimeksi hevosesittelyssä Lotan ratsuna esiintynyt Veron. Se on jo kokeneempi ruuna, osaava ja todellinen herrasmies sekä karsinassa että kentällä. Veron oli kokonaisuudessaan oikein mukava, vaikka tapani mukaan olin hieman liian hellä tunnin alussa. Veron ravasi vähän liian hitaasti ja antoi mielellään päästä minun kannateltavakseni. Kun Maiju käski ottaa ohjat käteen ja alkaa ratsastaa, ravista tuli tahdikasta ja ruuna lyheni ja keveni höyheneksi.

Pitkin ohjin haettiin käyntiin reipas tempo ja ylitettiin suuntaa vaihdettaesa muutama puomi. Hevoset tulivat heti tarkkaavaisemmiksi jaloistaan, kun ne jätettiin selviämään puomeista ihan yksin. Alkuveryttelyssä vaihdeltiin käynnissä ravin tempoa. Pitkillä sivuila piti mennä reippaampaa ravia ja kulmissa ja lyhyillä sivuilla kootumpaa. Ympyrällä keskityttiin vain asetuksen ratsastamiseen sekä ravissa että laukassa. Veronin oli tässä vaiheessa aika kiva, vaikka se alussa olikin ollut aika vahvan tuntuinen lisäyksen jälkeen etenkin kulmissa. Koitin kovasti varoa jäämästä kiinni ja ratsastaa ruunaa kevyemmäksi edestä.

Välikäynnin jälkeen tultiin radan poikki keskellä kenttää olevia puomeja ravissa. Maiju halusi, että ennen puomeja tehdään selvä puolipidäte ja ikään kuin autetaan hevosta kokoamaan jalkojaan, ja sitten puomeilla myödätään. Ravin ennen puolipidätettä piti olla reipasta, jotta oli jotain mistä ottaa. Veron oli ensin aivan liian löysä ja tuli puomeilla vain liian hitaaksi. Huristelin sitten muutaman kerran pitkät sivut niin lujaa kuin ruunasta lähti, mikä Maijunkin mukaan oli oikea ratkaisu. Tämän jälkeen alkoi Veroninkin kaviot nousta ja kokoamisen tunsi selkään. Vasemmassa kierroksessa Veron oli vahvempi ja vaati useampia toistoja.

Laukkatehtävä tultiin myös vasempaan. Ratsastettiin ravissa rata pituusuuntaan leikkaa, jossa keskellä olevien kahden puomin välissä tehtiin laukannosto. Lyhyellä sivulla käännettiin vasemalle ja rata poikkisuuntaan leikkaa -tiellä puomien yli. Ensimmäisellä kerralla en ollut ihan riittävän selkeä apuineni, joten laukannostosta ja laukasta tuli vähän vetelä. Toisella kerralla olin terävämpi, jolloin myös Veronille vaikea vasen laukka rullasi paremmin ja puomitkin sujuivat kolistelematta.

Tunti oli kivaa vaihtelua tasaiseen kouluratsastukseen, aivan kuten odotinkin. Harmi vaan, että tämä jäi työkiireiden vuoksi lopulta ainoaksi kesäkauden puomitunnikseni. Toivottavasti syksyllä näitä on mukana myös ihan tavallisilla koulutunneilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti