keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Takaiskujen päivä

18.5.2010 Primus Talli
Maiju - r. Seppo

Takaiskujen päivä! Ensimmäinen tuli jo matkalla tallille: huomasin unohtaneeni turvaliivin kotiin. Kääk. Siihen on tottunut niin nopeasti, että jotain tuntuu heti puuttuvan, jos liivi ei ole päällä. Toinen löytyi hevoslistasta: ei Eetua! Minulle oli merkitty kimo ruuna Seppo, jota luonnehditaan reippaaksi ja herkäksi. Ihan minun tyylinen hevonen - tai sitten ei. Eetu ei ollut millään tunnilla, ja syykin selvisi kun kävin katsomassa sitä karsinassa: reikä polvessa. Kolmas takaisku tuli heti, kun menin harjaamaan Seppoa. Sen oikea etujalka oli punaisenaan verestä, jota vuoti vuohisnivelen kohdalla edessä olleesta haavasta. Eipä muuta kuin Seppo pesukarsinaan ja vartiksi kylmää vettä jalkaan. Haava ei ollut syvä, joten pääsin alkuperäisen suunnitelman mukaan tunnille.

Oltiin ensimmäistä kertaa ulkona, ja mikäs oli ollessa. Toukokuinen helle helli kenttää niin, että turvaliivin unohdaminen alkoi tuntua lopulta ihan hyvältä sattumalta.

Aluksi tehtiin vähän voltteja pitkiltä sivuilta sekä käynnissä että ravissa, ja sitten lisättiin käyntiavotaivutus. Melkein koko lopputunti mentiin isolla ympyrällä. Hevosia pyrittiin koko ajan ratsastamaan ulko-ohjalle siten, että vaikka välillä työnsi sisäkättä eteenpäin, hevonen jäi rennosti tuntumalle. Tätä tehtiin sekä avotaivutuksessa että ravissa ja laukassa. Suuntaa vaihdettiin ympyrä leikkaa -tiellä, joka osoittautui osalle tuntilaisista jäkyttävän vaikeaksi. Maiju oikein hermostui, kun ratsastajat opettelevat sulut ja laukanvaihdot, mutta eivät yksinkertaista ratsastusradan tietä! Niinpä sitäkin sitten mentiin useampaan kertaan, tarkasti kahden puolikkaan voltin ja suorituksen kautta.

Aluksi pelkäsin sinkoutuvani maatakiertävälle radalle Sepon kanssa, mutta ei se ollut lopulta laikaan paha. Oikeastaan oli ihan kiva mennä välillä hevosella, joka liikkui itse eteen, ja siksi Maiju oli sen minulle laittanutkin. Seppo on ollut aiemin paljon meidän tunnilla, ja sen on näyttänyt hirveän helposti jännittyvältä. Ilmeisesti ulkokentän hieman isompi ja ainakin avarampi tila vaikutti, koska ruuna oli todella mukava ja rento alusta loppuun asti. Se on muuten edellisessä elämässään ollut kenttähevonen: http://www.sukuposti.net/sukutietokanta.php?Numero=136294

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti