maanantai 20. kesäkuuta 2016

Nappiin meni!

13.6.2016 - Maiju - r. David

Laukanvaihdot jatkuivat muutaman viikon takaisen taisteluparini Davidin kanssa. Maiju sanoi pohtineensa hevosia jakaessaan, että enkös minä ole mennyt Davidilla. No meninhän minä kuukausi sitten ja olin pihalla kuin lumiukko. Maijun mukaan David on huumorintajuinen hevonen, joka kokeilee kaikkia pikku jippoja, jos vaan ratsastaja ei ole päättäväinen. Kertasin täältä blogista ennen tuntia omat huomioni tuosta enemmän tai vähemmän pieleen menneestä ratsastuskerrasta. Osaltaan se varmasti auttoi, sillä tunti meni aikalailla nappiin.

Osasin nyt hipsutella Davidin kanssa ensimmäisen puolikkaan tunnista riittävän lyhyillä askelilla ja hitaalla tempolla. Pidin sen suorana suoralla, ratsastin jopa tahallisesti pitkiä sivuja uran sisäpuolella. Volteilla, joita tehtiin omaan tahtiin alkukäynnissä, taivutin sitten senkin edestä. Yritin muistaa myös myödätä riittävän reilusti heti, kun David taipui ja antoi itse periksi. Se säilyikin kivan kevyenä läpi koko tunnin.
Volteilta siirrytiin tekemään avotaivutusta jokaisella sivulla. Hevoset siis vain suoristettiin ennen kulmaa, mutta asetusta ei lopetettu missään vaiheessa. Tämä harjoitus sopi meille todella loistavasti, ja tässäkin tein osan avoista uran sisäpuolella. Näin Davidin oli ihan pakko kuunnella molempia pohkeita, eikä se saanut nojata aitaan. Samoin alkuravin pari ympyrä leikkaa -tietä pakottivat ruunan kuulolle.

Hitaasti ja lyhyillä askelilla ratsastaminen alkutunnista kysyy kyllä kärsivällisyyttä, kun yleensä pyritään aina vaan reippaasti eteen. Davidin kanssa ongelma on enemmän se, ettei se tule liian vahvaksi, moottoria kun löytyy. Kun siirryttiin ympyrälle jumppaamaan hevosia ravissa ja laukassa, jouduin Maijun ohjeiden mukaan ihan säännöllisesti oikaisemaan päätyessäni aina tientukoksi. Näin minun ei kuitenkaan tarvinnut ratsastaa vielä Davidia eteen, vaan se sai vertyä rauhassa. Laukka vasempaan tulikin aika kivaksi pitkän työskentelypätkän aikana. Sekä ravissa että käynnissä sai kuitenkin olla tosi tarkkana, ettei se päädyssä valahtanut kulmiin kohti aitaa ulkopohjetta vasten.

Sitten siirryttiin tekemään vaihtoja askeleessa diagonaalilla. Koska oltiin laukattu vain vasemmalle, tehtiin nyt ensin tarpeellinen määrä pieniä laukkaympyröitä pääryssä oikeaan. Sitten huolellisen kulman jälkeen katse kohti Maijun targetiksi asettamaa kahden aidantolpan väliä ja pidäte-siirto-vaihto. Laukanvaihdothan on Davidille helppoa kuin heinänteko, ja se esittelee niitä enemmän kuin mielellään. Vaihto ei siis niinkään ole ongelma, vaan laukan laatu sekä hevosen hallinta ennen ja jälkeen vaihdon.
Ensimmäisellä kerralla oikeasta vasempaan en ollut aivan hereillä, ja vaikka vaihto tulikin pyynnöstäni, David vähän karkasi kulmaan ja minä sorruin vetämään. Seuraavilla kerroilla ruuna oli paremmin ohjan ja pohkeen välissä, ja muistin jo kulmassa myödätä, mikä silminnähden aina rentoutti Davidin ja hillitsi vauhtiakin.
Vasemmasta oikeaan David vähän alkoi ennakoida. Se vaihtoi jo siitä, kun vaihdoin pohkeet, eli en siis ehtinyt antaa varsinaista vaihtoapua. Päätinkin sitten vaihtaa jo heti diagonaalin alussa, mikä toimikin hyvin. Sain vaihdon juuri silloin kuin halusin, eikä hevonen päässyt tekemään päätöstä vaihdosta itse.

David oli siis aivan erilainen David kuin kuukausi sitten. Hieno hevonen kerrassaan, mutta ei kyllä helppo! Se on niin ristiriitainen, kun on iso ja reipas ja pieniliikkeinen ja vahva yhtä aikaa. Nyt kuitenkin onnistuimme hyvin, ja molemmilla oli kivaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti