torstai 4. helmikuuta 2016

Tehotreeni

1.2.2016 - Maiju - r. Aku

Olipa huipputunti! Yksi ryhmästämme on menossa kisoihin, joten jätimme hetkeksi taivutusväistöt vähemmälle ja teimme kuvioita heA:10-kouluohjelmasta.

Aloitimme kuitenkin niillä avotaivutuksilla heti ensimmäiseksi käynnissä. Koska vasta veryteltiin, sai taivutus olla loiva. Akun kanssa onnistui taas helpommin oikealle kuin vasemmalle, jossa ulkoapujen, etenkin ulko-ohjan, merkitystä ei sovi vähätellä. Sain yleensäkin tehdä reippaasti puolipidätteitä, jotta käynti vähän lyhenisi eikä olisi sellaista harppomista. Alussa ratsastinkin kyllä vähän tarkoituksella reippaampaan tempoon, koska Kikan tunnilla huomasin, että silloin tahti on tasaisempaa ja reitti vähemmän vaappuvaa. Etenkin kulmissa ja volteilla reippaampi tempo toimi, mutta avotaivutuksessa sitten Aku ei ihan ehtinytkään asetella jalkojaan. Maiju sanoi hyvin, että jos käynti on isoa, yksi virhe vie paljon kauemmaksi oikeasta, kuin jos käynti olisi pientä.

Sitten siirryttiin raviin ja aika pian alettiin tehdä omaan tahtiin uralla laukannostoja ravista. Tämä tehtävä sopi Akulle ihan todella hyvin! Sen kanssa on haastava junnata yhtä ja samaa pitkään. Nyt pystyin tekemään siirtymisen ravista laukkaan ja takaisin raviin aina neljäsosakierroksen välein. Hevonen pysyi loistavasti hereillä ja terävien nostojen saamiseksi ratsastin ravia niin tarmokkaasti, että se unelmaravi löytyi nyt jo urallakin, jee! Se on hirmu makean tuntuista, mutta hirmu isoa, ja kyllä se sitten kropassa seuraavana päivänä tuntuikin...

Pikku hiljaa jäätiin laukkaan ja kokoonnuttiin keskiympyrälle. Siitä sitten lähdettiin kaksi hevosta kärkenä kummaltakin pitkältä sivulta uralle, josta tehtiin ensin täyskaarto ja sitten seuraavalla kerralla vielä vastalaukassa puoliympyrä. Vähän meinasi tulla ahdasta, joten tultiin sama kuvio vielä kolme ja kolme kerrallaan. Hienosti onnistui kaikilla - mitä nyt Aku ihan ensimmäisellä kerralla meinasi vähän ottaa ritolat.

Osa hevosista alkoi tässä vaiheessa käydä aika kuumana, joten rauhoitettiin tilanne ja siirryttiin takaosakäännöksiin. Näitä tehtiin ensin jokaisessa kulmassa puolikkaina, ja sitten kaikki yhtä aikaa kokonainen. Akun kanssa piti huolehtia tahdista, jotta se ei hidastu. Maiju myös vaati todella koottua käyntiä eli lyhyitä askeleita, alkutunnin tapaan, ja kieltämättä siitä käynnistä käännökset onnistuivat paljon vaivattomammin.

Lopussa ei enää ehditty ravata kuin ihan pieni pätkä, vaikka mieli olisi tehnyt, kun oli mennyt niin hyvin alussakin. Oli oikea kunnon tehotunti, ei juuri pitkin ohjin kävelty! Muutoin olin supertyytyväinen, mutta laukkaa en vieläkään uskalla ratsastaa riittävästi. Maiju koitti sanoa, että kun Aku laukkaa kunnolla, se ei edes ehdi tehdä mitään, mutta miten se on niin vaikea sisäistää. Enkä minä oikeastaan niitä lähtöjä enää edes ajattele, vaan sitä, että menetän sen tunteen minkä olen saanut, ja Akusta tulee vahva. Ensi kerralla tsemppaan ihan erityisesti tässä!

Aku oli tunnin jälkeen aivan hikinen, ratsastajasta nyt puhumattakaan. Pitkästä aikaa sain hoitaa ruunan talliin, mikä kruunasi onnistuneen tunnin, Akun kanssa kun on niin mukava seurustellakin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti