torstai 17. marraskuuta 2011

Loman tarpeessa?

11.11.2011 Primus Talli
Sara - r. Foxy

Viimeiselle sulkutaivutustunnille olin saanut edelleen Foxyn. Odotin, että pääsisimme viimein kokeilemaan taivutuksia myös ravissa, mutta toisin kävi. Pirita oli poissa ja sijaisena kuulemma Sara-niminen nuori nainen.

Saimme verytellä aika itsenäisesti maneesissa ympyröitä ja voltteja tehden. Tarkoituksena oli saada hevoset niin eteenpäinpyrkiviksi, ettei niitä tarvitsisi joka askeleella käskeä. Foxy tuntui käynnissä aika mukavalta, vaikka olikin taas nostellut takakoipiaan karsinassa edellisviikon tapaan. Ravissa se oli etenkin alkuun jälleen kiinni vasemmalta ja poikitti herkästi. Ravityöskentely jäi aika lyhyeksi, vaikka tulimmekin hetkeksi suurelle keskiympyrälle. Siinä kuitenkin pääasiassa laukattiin. Laukka nostettiin käynnistä, ja sitä pyrittiin heti sekä lyhentämään että pidentämään. Siirtymisiä tehtiin sekä raviin että suoraan käyntiin. Ensin mentiin vasemmalle, ja se oli Foxylle todella vaikeaa. Asetuksen ja rennon muodon saaminen oli työn ja tuskan takana, eikä oikein onnistunutkaan. Suunnavaihdoksen jälkeen ruuna oli kuitenkin jo vertynyt sen verran, että oikeaan kierrokseen onnistuimme oikein hyvin. Laukka lyheni ja piteni, kun muistin käyttää sitä sisäjalan nivusta tukena.

Sulkutaivutuksia jatkoimme kuten kahtena edellisenäkin kertana. Ensin muutama kerta pitkällä sivulla ja sitten diagonaalilla, kuitenkin edelleen käynnissä. Foxy teki molempiin suuntiin hyvin. Ajoittain se meinasi hieman taipua kaulasta liikaa, ja uralla sain varoa liiallista poikitusta. Eteenpäinpyrkimys etenkin pitkällä sivulla säilyi mielestäni nyt todella hyvin. Taivutusten välissä tein itsenäisesti ravityöskentelyä, ja oikeaan Foxy oli tosi kiva. Sarakin kehui, että ravi näyttää hyvältä. Ruuna oli kevyt ja kulki sinne minne halusin. Vasen kierros oli huomattavasti vaikeampi, ja kunnollisen voltin aikaansaamiseksi jouduin tekemään ihan tosissani töitä. Aika loppui hieman kesken, kun ravityöskentely nyt ei kuitenkaan ollut se pääasia tällä tunnilla.

Lopuksi ratsastimme taas hevoset hitaiksi ja pyöreiksi. Foxy tuntui hieman tavallista jäykemmältä, ja tämän sanoin myös sen seuraavalla ratsastajalle. Hän oli mennyt Foxylla paljon kesällä ja sanoi, että nyt syksyn mittaan se on tuntunut tulevan aina vaan vinommaksi ja vinommaksi. Olisikohan nuori ruuna loman tarpeessa?

Jäin hetkeksi seuraamaan rästituntia, ja Foxyn ratsastaja tuntui valittelevan hevosen outoutta myös tuntia pitäneelle Annelle. Annelta sain siinä sivussa muutaman hyvän muistutuksen taas siitä, miten tärkeä oikeassakin kierroksesssa tasapainottaminen ulko-ohjan puolipidätteillä on. Foxy kuulemma alkaa helposti nojaamaan sisään niin, että oikea kylki valuu alemmas kuin vasen, vaikka oikea kierros onkin sille helpompi. Toivottavasti pääsen vielä kokeilemaan näitäkin neuvoja käytännössä, sillä seuraavat kaksi viikkoa olen omalta tunniltani evakossa estepätkän vuoksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti