perjantai 28. elokuuta 2009

Istuntakurssin kolmas tunti

27.8.2009 Primus Talli
Pirita - r. Veli

Minä ja Veli jatkettiin yhteistyötä myös istuntakurssin kolmannella tunnilla, jonka piti Pirita. Alkukäynti tehtiin taas maastossa tallin lähiympäristössä, opettaja oli maasta käsin näyttämässä tietä. Tunnin teemana oli tällä kerralla siirtymiset ja kädet.

Ja voi pojat, miten niiden käsien kanssa saikint ehdä töitä! Kyynärpäät oli liikaa irti kyljistä, ranteissa oli mutka, nyrkit oli vaakasuorassa... Onneksi sentään käsien korkeus harjan yläpuolella oli oikea ja nyrkkien välinen etäisyys hyvä, mutta kyllä silti suurin energia tunnilla kului käsien asennon pitämiseen oikeana.

Suurin oivallus syntyi, kun Pirita kädestä pitäen näytti, miten raippaa kuuluu pitää. Enpä ollut aiemmin tajunnut, että jos raipan pää sojottaa melkein alas, muodostuu ranteeseen väkisinkin kulma. Kun raippa käännettiin melkein vaakasuoraan reiden päälle, suoristui ranne ja nyrkinkin sai helpommin pystyyn.

Käsien asentoa harjoittelimme kaikissa askellajeissa, pääosin pääty-ympyröillä. Niillä työskentelimme myös siirtymisten parissa. Harjoittelimme siirtämään hevosen istunnan avulla käyntiin sekä kevyestä ravista että harjoitusravista. Tämä tapahtui jännittämällä vatsalihaksia ja työntämällä kyynärpäitä taakse ilman, että hevosen suuhun kohdistuu vetoa. Tätä harjoiteltiin yksitellen Piritan kanssa siten, että hän veti ohjista ratsastajan tuntumaa vasten, ja opetti kädestä pitäen miten kyynärpäitä voi käyttää. Lisäksi piti pysäyttää oma liike lantiosta, ja tämä toimikin Velillä aika hyvin.

Oikean istunnan löytämistä koitettiin myös harjoitusravissa vatsalihaksia rutistelemalla. Velin ravi on hieman haastavaa, joten niitä lihaksia joutui todella käyttämään, jotta pystyi istumaan pomppimatta. Taas kerran tuli todettua, miten monipuolisesti itseään joutuu käyttämään ratsastettaessa. Enkä tarkoita nyt pelkästään lihaksia, vaan myös pääkoppaa. On meinaan niin paljon ajateltavaa oikeassa istunnassa, että viikon sulattelutauko tulee tarpeeseen...

Ai niin, yksi vakituntia jonottava tuntilainen oli saanut tiedon, että ratsastuskoulun muuttaessa maaliskuussa hän pääsee mukaan. Minulle ei ole tullut tuotakaan tietoa, joten pitänee tämän kurssin jälkeen alkaa miettiä vaihtoehto b:tä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti